Hlavní obsah

Marketingový expert Martin Jaroš se chce postavit Babišovi. Ohlásil novou politickou stranu

Výzva s Martinem Jarošem: O protestech proti premiéru Babišovi a české politice.Video: Jiří Kubík, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Marketingový expert a jeden z nejvlivnějších lidí na sociálních sítích vystoupil v úterý před stodvacetitisícovým davem na Václavském náměstí. Ve Výzvě vysvětluje, proč si myslí, že „habaďůra zvaná Babiš“ pomalu končí, a jak chce sám promluvit do toho, co se bude dít dál.

Článek

„Andrej Babiš je jako plané neštovice. Je to babišitida, nebezpečná nemoc. Mám pocit, že si právě dnes děláme protilátky. My jsme ty protilátky, které Babiše jednou skřípnou.“ Jeden z výroků Martina Jaroše, pronesených v úterý večer na Václavském náměstí na největším politickém protestu od roku 1989.

Požadavky demonstrujících se po šesti týdnech posunuly od počátečního požadavku na nejmenování Marie Benešové ministryní spravedlnosti k výzvám k demisi Babišovy vlády. Vadí jim trestně stíhaný premiér a nově i zjištění Evropské komise o možném zneužívání unijních dotací pro Agrofert.

Nervózní Babiš

„Boží mlýny melou,“ říká ve Výzvě Martin Jaroš. „Andrej Babiš začíná být nervózní. Nutí ho to, dělat chyby.“ Jaroš tak reaguje mimo jiné na Babišovu úterní odpověď na Václavské náměstí plné demonstrantů: „Je hezky, tak si zašli na koncert.“

Mimochodem, za tuto větu se ve středu ráno Andrej Babiš omluvil, i když znovu zopakoval, že demonstranti o něm lžou: „Pokud ti lidé řvou na náměstích, že jsem lhář, podvodník, zloděj, tak to je nepřijatelné.“

V reakci na předběžnou zprávu Evropské komise, že Andrej Babiš je ve střetu zájmů, a Agrofert tudíž nemá nárok na unijní dotace, premiér v úterý v Poslanecké sněmovně prohlásil, že to je útok nikoliv na něj, ale na Českou republiku, a že to „Česká republika musí tvrdě odmítnout“.

Inspirací strana Čaputové

Martin Jaroš ve Výzvě komentoval toto Babišovo vystoupení velmi emotivně: „Je mi z toho zle. Otevírá se mi kudla v kapse.“

Babišovu taktiku, kdy kritiku své osoby ze strany Evropské komise chápe jako útok na celou republiku, Jaroš považuje za „tisíckrát použitý trik diktátorů a demagogů“. U voličů se podle něj Babiš snaží vybudovat pocit ohrožení zvenčí, ale „Češi na to neskočí“.

Jaroš ve Výzvě představil svůj zamýšlený projekt nového politického hnutí, se kterým by chtěl vstoupit buď do řádných voleb do Poslanecké sněmovny na podzim 2021, nebo i dříve do předčasných.

Inspirací je pro něj strana Progresivní Slovensko, která vznikla začátkem loňského roku a letos v březnu dokázala ve slovenských prezidentských volbách prosadit svou kandidátku Zuzanu Čaputovou. „Skládáme to zespodu. Setkáváme se s lidmi. Na podzim plánujeme turné po Česku,“ říká Jaroš.

„Nechceme sbírku známých jmen“

Ze svých spolupracovníků zmínil Michala Bláhu, autora ceněných projektů Hlídač smluv a Hlídač státu, a Martina Hausenblase, vizionáře z Ústí nad Labem, který se věnuje dopravní problematice a má zkušenost s komunální politikou.

„Nechceme to stavět jako sbírku známých jmen. Chceme pozvat úplně neznámé lidi. Všichni, kdo mají chuť měnit Česko, jsou vítáni.“ Podobný apel řekl Martin Jaroš už v úterý na Václavském náměstí.

V rozhovoru mluví také o očekávané katarzi ve společnosti, o své zkušenosti s přemlouváním voličů Andreje Babiše i o tom, proč na demonstraci mluvil o premiérovi jako o „haj*lovi, syčákovi a planých neštovicích“.

Podívejte se na celý rozhovor s Martinem Jarošem ve videu umístěném nahoře v textu.

Reklama

Související témata:

Doporučované