Hlavní obsah

Babišovi v Senátu vyroste silná pravicová opozice

V Duelu diskutovali předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) a místopředseda senátorského klubu ODS Jiří Oberfalzer.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Senátní volby skončily masakrem pro levici. Ještě před druhým kolem je jasné, že ČSSD přijde o pozici nejsilnější strany horní komory. Patrně i o křeslo předsedy. KSČM možná vypadne ze Senátu úplně. Na koni jsou naopak lidovci a občanští demokraté. Vláda Andreje Babiše bude v Senátu narážet na ještě silnější opozici než dosud. Jak se změní Senát po volbách?

Článek

Senát bude mít s největší pravděpodobností nového předsedu. Souboj o nástupce Milana Štěcha, který sedí v horní komoře od jejího vzniku, bude těsný. O pozici nejsilnější strany horní komory se utká ODS a KDU-ČSL. Lidovci, kteří měli se šestnácti senátory až dosud druhý nejsilnější klub, obhajují tři křesla. Jiří Čunek obhájil to své s přehledem už v prvním kole. Pokud uspějí všichni čtyři další lidovci, kteří postoupili do druhého kola, bude mít černý klub až 18 senátorů.

Kandidáti ODS postoupili do druhého kola v 11 obvodech. Mezi nimi třeba mladoboleslavský primátor Raduan Nwelati nebo policejní exprezident Martin Červíček. Strana obhajuje 4 senátorská křesla. Sociální demokraté v Senátu obhajovali 13 mandátů, do druhého kola však postoupilo jen pět zástupců. Z prvního místa v Domažlicích Jan Látka a Petr Vícha v Karviné. Do druhého kola pronikla i Milada Emmerová.

Ačkoli předseda ČSSD Jan Hamáček řekl, že se strana po minulém víkendu „odrazila ode dna”, plzeňský hejtman Josef Bernard naopak mluvil o debaklu. I proto v ČSSD zaznívají hlasy, které volají po rozdělení strany. „Sociální demokracie se buď dá rychle dohromady, nebo se musíme rozdělit na dvě části – levicově konzervativní a pro městské liberály. Takhle to dál nejde, jinak končíme,” řekl Seznamu končící starosta Prahy 8 Roman Petrus z ČSSD.

Reklama

Doporučované