Hlavní obsah

Babišovo ANO odložilo schválení svých kandidátů. Kampaň tak někteří odkládají

Foto: hnutí ANO

Vedení ANO odložilo jednání o svých kandidátech.

Reklama

Špičky hnutí ANO odložily rozhodnutí o tom, kdo bude za ANO kandidovat do Senátu nebo zda na pražské kandidátce bude Radmila Kleslová.

Článek

Vedení hnutí ANO premiéra Andreje Babiše odložilo rozhodnutí o svých kandidátech pro letošní podzimní volby.

Zasedání špiček ANO se mělo konat v úterý. Mělo se třeba rozhodnout o tom, zda na kandidátku hnutí pro pražský magistrát bude doplněna i Radmila Kleslová.

Nakonec byl ale termín odložen na konec června. Zástupci hnutí tak musí začátek kampaně ještě odložit. „Datum bylo posunuto podle posledních informací na konec června,“ potvrdil předseda ANO v Praze Jan Říčař.

Hlavní manažer ANO a poslanec Jan Richter řekl, že hnutí nestihlo všechny kandidátky ke schválení připravit. „Je jich tolik, že jsme to nestihli. Žádné komplikace pro nás neznamenají,“ prohlásil Richter.

Tohle jsou Babišovi mladí marketéři: 

Video: Václav Dolejší, Michaela Ryšavá, Seznam Zprávy

Kandidátem ANO na senátora na Praze 12 má být exministr financí Ivan Pilný. Řekl, že odložení definitivního schválení své nominace vnímá negativně.

„Říkám stále, že jsem dostal nominaci, ale konečné slovo má předsednictvo. To je takové zvláštní,“ prohlásil Pilný.

Přiznává, že se kvůli tomu start kampaně zpozdí. „Těžko budu vydávat nějaké letáky, na kterých bych uváděl, že jsem byl nominován. To nedává smysl,“ řekl Pilný. Přesto očekává, že hlavní část kampaně začne až na konci prázdnin.

Krajští předsedové ANO uvádí, že oni připravují kampaň průběžně. Tedy, že odklad schválení podoby kandidátek na ni vliv mít nebude. Třeba zlínský šéf ANO Pavel Pustějovský pak dodává, že čas navíc využijí alespoň ke kontrole kandidátek.

Kdo bude kandidovat za další strany? 

Kandidátky dokončují také další strany. Třeba pražská ČSSD ji bude schvalovat tento týden. Je téměř jisté, kdo bude lídrem.

„Drtivou většinu nominací z obvodních konferencí na lídra kandidátky získal Jakub Landovský,“ uvedl předseda zastupitelů ČSSD Lukáš Kaucký.

Například v Praze má už svého lídra schváleného také ODS. Bude jím Bohuslav Svoboda.

Další strany pak říkají, že podobu kandidátek finalizují. Mluvčí KSČM Robert Kvacskai uvedl, že komunisté ještě budou schvalovat na konci června tři své zástupce do Senátu.

TOP 09 pak své nominované na post senátora už většinou zná. „V případě komunálních voleb ještě všechny kandidátky, vzhledem k obrovskému množství, schválené nemáme,“ dodala mluvčí TOP 09 Lenka Brandtová.

Reklama

Doporučované