Hlavní obsah

Babišovo ANO vyděsila hrozba soudem. Špičky hnutí řeší omilostnění rebelů

Foto: Profimedia.cz

Předsednictvo ANO se případem zrušených buněk začalo zabývat před Velikonocemi. Tehdy dostalo na stůl tři varianty, jak v Brně postupovat.

Reklama

Jde o jednu z nejvážnějších dosavadních půtek uvnitř hnutí ANO. Vedení rozhoduje o tom, zda vrátí do hry nespokojené členy kritizující postup místopředsedy Petra Vokřála, jehož postavení tato kauza nahlodává.

Článek

Byl by to nevídaný politický zásah. Na začátku března vedení hnutí ANO zrušilo tři své brněnské organizace. Kvůli podezření, že místní členové jsou „namočeni“ v korupční kauze veřejných zakázek v Brně. Teď však vedení zvažuje, že zařadí zpátečku a zaniklé organizace obnoví. Bojí se totiž soudu.

Seznam Zprávy získaly materiály, z nichž vyplývá, že předsednictvo v těchto hodinách hlasuje na dálku o možnosti, že své rozhodnutí o rozpuštění tří organizací - Brno-Židenice, Brno-Černovice a Brno-Starý Lískovec - zruší.

Co by následovalo poté? Podle aktuálně projednávaného návrhu by mělo krajské jihomoravské předsednictvo nashromáždit podrobné informace a důkazy o tom, že členové inkriminovaných buněk skutečně figurují ve zmiňované kauze Stoka. Pokud by i nadále jihomoravský region trval na rozpuštění těchto buněk, dotčení členové by dostali prostor pro obhajobu - k čemuž na začátku března nedošlo.

Návrh by projednalo oblastní a krajské předsednictvo, které by následovala celostátní centrála. Tento postup by se opět odlišoval od březnové praxe, neboť tehdy předsednictvo ANO zrušilo brněnské organizace „šmahem“.

Představte si, jak by bylo vám

Výše uvedený postup doporučili vedení ANO vnitrostraničtí právníci. „Představte si, že by někdo takto od stolu bez podkladů a bez toho, abyste měli možnost se k věci vyjádřit, zrušil vaši organizaci a vaše členství. Mělo by to být projednané alespoň na krajském předsednictvu. To vše bude soud posuzovat. A to, že to k soudu půjde, je dle mého názoru po posledním vývoji zcela jasné,“ píše se v právnickém dokumentu.

Právě soudem pohrozili vedení ANO vyloučení členové v čele s šéfkou zaniklé organizace Brno-Židenice Ivou Votavovou, která si spolu se svými kolegy najala na obhajobu advokáta Radka Ondruše. Ten zastupuje i městskou část Brno-střed, která figuruje v kauze Stoka jako poškozená strana. Právník v pondělí zaslal vedení ANO dopis, ve kterém za své klienty požádal o obnovu rozpuštěných organizací a omluvu.

Kauza Stoka

- Na začátku března vyšetřovatelé poslali skupinu 11 osob a dvou firem k soudu. Všichni jakékoliv provinění popírají.

- Hlavní podezřelý Jiří Švachula podle státního zástupce přijal úplatky minimálně ve výši 47 milionů korun, celkově policisté identifikovali přijaté úplatky v hodnotě 70 milionů korun.

Seznam Zprávy zaslaly dotazy hlavnímu manažerovi ANO Janu Richterovi, který má v hnutí podobné spory na starosti. Na otázky týkající se této kauzy však nereagoval.

Vokřálova židle

Předsednictvo ANO se případem začalo zabývat již před Velikonocemi. Tehdy dostalo na stůl tři varianty, jak v Brně postupovat. Mezi možnostmi byla i ta, že ponechá v platnosti svůj březnový verdikt a půjde od věci pryč.

Takový postup ale zavrhlo a v orientačním hlasování většinově podpořilo takzvanou variantu „A2“, která je popsána výše. Od neděle o ní členové předsednictva hlasují, prostor mají do středy. Pokud se nezmění poměry sil oproti orientačnímu hlasování, špičky hnutí ANO by měly zrušit své březnové rozhodnutí a dané tři brněnské organizace by opět ožily.

Iniciátorem jejich rozpuštění byl bývalý brněnský primátor a současný místopředseda ANO Petr Vokřál. Proti němu však v jihomoravské metropoli sílí odpor. Důkazem toho je i současný vzdor, který by Vokřálovo postavení oslabil o to víc, kdyby předsednictvo ANO dalo za pravdu rebelům. Ostatně před Velikonocemi byl v orientačním hlasování podle informací Seznam Zpráv proti tomu, aby se příběh zrušených organizací začal znovu řešit.

Vokřálovým kritikům vadí, že nedostali prostor se k návrhu na vymazání vyjádřit. Věcí se nezabývaly ani nižší orgány hnutí. Někdejší šéfka Brna-Židenic Iva Votavová se ostře ohrazuje vůči tomu, že by její organizace uvázla v kauze Stoka. Je připravená se kvůli tomu soudit.

Kritice pak podrobila zejména místopředsedu Vokřála. „Vedení kraje si prostě řeklo, že vsadí na to, že když Babiš slyší jméno Švachula, má žlučník na hlavě. Takže i když na nás nic neměli, využili situace a na předsednictvu řekli, že my všichni máme něco společného s touto kauzou. A bylo vymalováno,“ uvedla Votavová v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Reklama

Doporučované