Hlavní obsah

Babišovo daňové dobrodružství zachrání veletoč ODS

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Předseda občanských demokratů Petr Fiala a šéf poslanců ODS Zdeněk Stanjura.

Reklama

aktualizováno •

Zákon o daňových změnách na rok 2021 přináší obrat. Na jeho podobě se dohodl tandem ANO a ODS, pomocnou ruku nabízí ještě Okamura.

Článek

Sněmovna ve čtvrtek odhlasuje nejen zrušení superhrubé mzdy. Většina je k dispozici také pro mimořádné snížení sazby daně z příjmu na patnáct procent z hrubé mzdy a rekordní uvolnění rozpočtových pravidel.

Potřebný zákon jsou připraveny podpořit ANO s ODS, které mají dohromady 101 hlasů. Pomoc slibuje ještě 19 poslanců Okamurovy SPD.

„Vezměme rozum do hrsti,“ vyzval rozpočtový expert ODS Jan Skopeček před časem Sněmovnu, ať neschvaluje zákon, který vládě Andreje Babiše otevře prostor „pro další rozpočtové obžerství“.

Koaliční kabinet ANO a ČSSD s podporou komunistů projídal rezervy a vyráběl schodky v době rozpočtového růstu. Teď ještě chce uvolnit rozpočtová pravidla, aby mohl v roce 2021 hospodařit se schodkem ve výši čtyř procent HDP a až do roku 2026 vyrábět deficity v celkové výši přes bilion korun. „Prosím, nehlasujte pro tento zákon,“ ukončil Skopeček svůj emotivní proslov. Přesto se našlo 101 poslanců koalice ANO, ČSSD a KSČM, aby zákon o uvolnění rozpočtových pravidel prohlasovali přes senátorské veto.

To se stalo 22. dubna, když končil první lockdown kvůli koronaviru. O sedm měsíců později, ve čtvrtek 19. listopadu, bude Sněmovna hlasovat o dalším uvolnění rozpočtových pravidel. Premiér Babiš tentokrát navrhuje pro rok 2021 schodek ve výši šest procent HDP a zároveň dává příštím vládám možnost, aby se do roku 2030 zadlužily částkou dva a půl bilionu. Tak velká sekyra, která o bilion přesahuje státní dluh České republiky na konci roku 2019, zarazila i partnery z vládní koalice. Sociální demokraté a komunisté považují premiérův postup za nezodpovědný, proto ANO osamělo jako příslovečný kůl v plotě.

101 poslanců pro "obžerství"

Babišovi hrozila první porážka ve Sněmovně od vzniku jeho druhé vlády. S podporou se sice přihlásila Okamurova SPD, její hlasy však k většině nestačí. Až minulý čtvrtek se překvapivě nabídla ODS. S její podporou má ANO přesně 101 poslanců, nezbytných k tomu, aby se otevřel prostor pro ještě větší „rozpočtové obžerství“ než v dubnu.

Občanští demokraté zdůvodňují veletoč tím, že se zároveň s uvolněním rozpočtových pravidel sníží daň z příjmu na patnáct procent hrubé mzdy. Takové snížení měla ODS ve volebním programu, a „pokud premiér náš program opsal a podporuje ho, nemáme problém jeho návrh podpořit,“ vysvětlil na tiskové konferenci šéf poslaneckého klubu Zbyněk Stanjura.

Tím občanští demokraté jen jinými slovy potvrzují, že Babišův plán na násobné zvýšení státního dluhu budou podporovat. K deficitu šest procent HDP v roce 2021 se státní rozpočet dostane především plánem zvýšit o padesát miliard investice do dopravních staveb i státní příspěvek zdravotním pojišťovnám. Důchody bude nutné podle zákona zvýšit o 35 miliard, o stejnou částku narostou platy státních zaměstnanců. Spolu s některými menšími položkami se tím státní schodek dostane přes 300 miliard, tedy přes čtyři procenta HDP. Snížení daně z příjmu na 15 procent hrubé mzdy způsobí podle výpočtu Národní rozpočtové rady státnímu rozpočtu další výpadek 58 miliard, o 30 miliard zároveň přijdou rozpočty obcí a krajů. Není pochyb, že také část ztráty komunálních rozpočtů bude muset hradit stát. Právě tímto snížením daní se deficit na rok 2021 dostane na šest procent hospodářského výkonu země. V dalších letech se podle plánu, který Babiš prosazuje s podporou ODS, bude rozpočtový schodek snižovat vždy o půl procenta HDP.

Během menšinového vládnutí v letech 2018–2020 vyzkoušela Sněmovna různé hlasovací koalice. Základem každé z nich muselo být ANO se 78 poslanci, nějaké z nich se přitom účastnila každá z opozičních stran. Přesto nebyly výsledky oslnivé. Svědčí o tom seznam schválených zákonů, který obsahuje takřka výhradně nepříliš významné novely již platných norem. Nejdůležitější zákony, tedy o státním rozpočtu a každoročně schvalovaný zákon o daňových změnách, však procházely s podporou vládní trojky ANO, ČSSD a KSČM. Zákon o daňových změnách na rok 2021 však přináší obrat, protože se na jeho podobě dohodl tandem ANO a ODS, pomocnou ruku nabízí ještě Okamura.

Podobná hlasovací koalice se dosud uplatnila dvakrát. Babišova, Fialova a Okamurova strana společně zrušily sváteční volno zaměstnancům velkoobchodu, vedle toho zablokovaly plán Senátu oddlužit bez dalších podmínek občany, kteří své dluhy několik let řádně splácejí.

Po zveřejnění textu poslala ODS ještě vyjádření podepsané mluvčím strany Václavem Smolkou:

Zrušení superhrubé mzdy bylo jedním z hlavních pilířů programu občanských demokratů před sněmovními volbami v roce 2017. Příslušný návrh zákona jsme podali v roce 2018 a od té doby se usilovně snažíme zrušení superhrubé mzdy prosadit. Opakovaně jsme ho navrhovali k projednání ve Sněmovně a proti byli právě poslanci vládní koalice. Nyní se zdá, že jsme našli pro zrušení podporu a jsme rádi, že díky našemu soustavnému tlaku si lidé polepší až o několik tisíc měsíčně. Ten, kdo otočil tedy nemůže být ODS, ale právě vládní hnutí Andreje Babiše.

Reklama

Doporučované