Hlavní obsah

Babišovo domlouvání článků v MF Dnes? Podává trestní oznámení, že ho odposlouchávali

Nahrávka, jak Babiš ladí noty s redaktorem MF Dnes, otřásá českou politikou.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Fakt, že si objednával u novináře články na svou politickou konkurenci, šéf hnutí ANO nekomentuje. Vadí mu, že ho u toho někdo nahrál.

Článek

Vicepremiér, ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš se poprvé obsáhle vyjádřil k aktuální aféře s uniklou nahrávkou. Je na ní jeho rozhovor s novinářem Markem Přibilem z MF Dnes patřící do koncernu Mafra, který spadá do Babišova svěřenského fondu.

Na záznamu, zveřejněném anonymně na Twitteru, je slyšet, jak se domlouvají, jaké kauzy a na koho z politické konkurence připravit a kdy je má MF Dnes publikovat (podrobněji zde). Babiš si například objednává, aby jedna z kauz vyšla až příští rok, jinou chce načasovat na dobu parlamentních voleb.

Babiš doposud důrazně odmítal, že by jakkoli zasahoval do práce novinářů z médií, která vlastní. A rozčiloval se, pokud mu někdo vyčítal, že je využívá ve svém politickém boji.

„Podávám trestní oznámení na neznámého pachatele. Protože mám podezření, že jsem už delší dobu – léta – sledován a odposloucháván," řekl teď k nahrávce v rozhovoru pro deník Blesk. „Považuji to za skandální. Je skandální, že první místopředseda vlády, první místopředseda Bezpečnostní rady státu je sledován a odposloucháván. Pan premiér místo toho, aby to řešil a svolal Bezpečnostní radu státu, tak vyzývá lidi, aby to poslouchali.“

Sobotka k nahrávce, na níž Babiš úkoluje novináře MF Dnes: „Andrej Babiš nám opakovaně lhal."Video: Vaclav Dolejsi

Premiér Bohuslav Sobotka skutečně ve středu v noci označil uniklou nahrávku za další z důvodů, proč Andrej Babiš nemůže zůstat ve vládě, označil ho za lháře a vyzval občany, aby si poslechli, jak šéf hnutí ANO funguje.

K samotnému obsahu nahrávky se Babiš ani pro Blesk nevyslovil. Redaktorce tvrdil, že záznam ani neslyšel. Na repliku, že mu to novinářka nevěří, řekl, že je to její problém.

Za viníky svých problémů pak označil novináře, kteří opustili vydavatelství Mafra poté, co jej v červnu 2013 koupil. „Ti lidé mi nikdy neodpustili, že jsem koupil Mafru."

Mafra se už včera rozloučila s novinářem Přibilem, dostal okamžitou výpověď. MF Dnes se pak chystají v souvislosti s kauzou opustit i další novináři.

Ministr vnitra Milan Chovanec pak možné vyšetřování případu odposlechů okomentoval v rozhovoru pro Seznam Zprávy:

Je zjevné, kdo to nahrával, říká k záznamu Babiše s novinářem Milan Chovanec, šéf vnitra.Video: Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované