Hlavní obsah

Babišovo hnutí ANO čeká nejtěžší zkouška jednoty. Dilema se jmenuje Okamura

Andrej Babiš v Lánech.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Zhruba třetina poslanců má problém se spojením s extremistickým hnutím SPD.

Článek

Pokud chce šéf ANO Andrej Babiš zůstat premiérem, nezbývá mu nic jiného, než se spojit s komunisty a Okamurovým hnutím SPD. To mu také v úterý na schůzce v Lánech - trochu škodolibě - doporučil prezident Miloš Zeman.

Hlava státu totiž velmi dobře ví, že proti spolupráci s extremistou a populistou Okamurou se podle odhadů staví až třetina ze 78 poslanců Babišova hnutí. Nejvíc jsou slyšet ministr zahraničí a místopředseda ANO Martin Stropnický nebo ministr spravedlnosti Robert Pelikán, který už raději oznámil, že v příští vládě nebude.

Redakci Seznam Zpráv už dříve řekli někteří další poslanci z hnutí ANO, že než s Okamurou, tak to raději usilovat o předčasné volby: Byli to pardubický lídr Martin Kolovratník nebo moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák.

Andrej Babiš bude tedy muset tyto politiky svého hnutí přesvědčit, že podpora od extremistů není tak strašná. Jemu samotnému to však maří plány. Doposud se jako premiér snažil při zahraničních cestách a hlavně v Bruselu vystupovat jako liberál a spolehlivý spojenec.

Teď by musel svým partnerům složitě vysvětlovat, proč svůj kabinet opírá o hlasy SPD, jež chce Česko vyvést z Evropské unie, nebo o komunisty, kteří zase usilují o vystoupení země z NATO.

Kromě těchto zásadních zahraničněpolitických témat si ovšem aliance ANO, SPD a KSČM, jež ve dvousetčlenné Poslanecké sněmovně disponuje spolehlivou většinou 115 hlasů, velmi dobře rozumí. Vždyť už také v různých věcech neformálně funguje od loňských voleb.

Předsedové Okamura s Filipem se s pomocí ANO stali místopředsedy Sněmovny a jejich lidé získali další významná křesla v parlamentu. SPD a KSČM oplátkou zase ochotně pomáhají Babišovi z nejrůznějších potíží. Například vždy přispěchaly premiéra v demisi bránit před útoky opozice, a to blokováním sněmovních schůzí svolaných k rozsáhlým personálním rošádám nebo k situaci v GIBS.

Ale co je možná nejdůležitější: Spojenectví trojice ANO, SPD a KSČM je autentické, protože všechny tři jsou protestní hnutí zpochybňující polistopadový vývoj a dosavadní zvyklosti. Vyznávají totožné hodnoty a podobně vidí svět. Mimochodem, právě tyto tři strany v prezidentské volbě podporovaly Miloše Zemana. Jde tedy o logickou sestavu, která zastupuje názory většiny českých voličů.

Je samozřejmě možné, že plánovaný svazek s Okamurou a Filipem je jen předstíraný a má posloužit jako nátlak na ostatní demokratické strany. V některých jsou totiž slyšet hlasy - zatím menšinové - že než umožnit rudou a hnědou podporu vlády, to raději Babiše za daných podmínek podpořit.

Reklama

Doporučované