Hlavní obsah

Babišovo ANO posílilo o podporu voličů SPD a KSČM. Tyto strany se teď ocitly na hranici volitelnosti

Radost v řadách hnutí ANO je po posledním průzkumu vykoupena ztrátami spojenců: SPD a KSČM.

Reklama

Volební model, který zpracovala agentura Kantar CZ pro Českou televizi v době protestů proti Andreji Babišovi, ukázal, že podpora hnutí ANO o několik procent vzrostla.

Článek

Preference ANO jsou nyní na úrovni 32,5 procenta. Oproti předchozím průzkumům jde zhruba o pětiprocentní nárůst. „Tato podpora přichází od voličů stran SPD, KSČM a z části i sociální demokracie,“ uvedl v pořadu Otázky Václava Moravce analytik Pavel Ranocha z agentury Kantar CZ. Ta zkoumala preference mezi téměř devíti stovkami dotázanými.

Ranocha dal tento přeliv preferencí do přímé souvislosti s událostmi posledních týdnů, kdy Televize Seznam přinesla svědectví syna Andreje Babiše ke kauze Čapí hnízdo a k jeho odjezdu z Česka na Krym. Po této reportáži se zvedla vlna protestů proti Babišovi, Poslanecká sněmovna dokonce z podnětu opozičních stran hlasovala o vyslovení nedůvěry Babišově vládě.

Kromě hnutí ANO vzrostla podpora i právě nejsilnějších opozičních stran: Piráti jsou nyní na 19 procentech (o tři procenta více než minule), ODS na 16 procentech (o dvě procenta více).

Všechny další parlamentní strany se ocitají na hranici kolem pěti procent, jež je ve volbách nutná pro vstup do Poslanecké sněmovny. KSČM má nyní 6 procent, SPD 5,5 procenta, Starostové a nezávislí také 5,5 procenta, ČSSD 5 procent, KDU-ČSL a TOP 09 po 4,5 procenta.

Teprve další průzkum ukáže, zda jde nyní o jednorázový výkyv v souvislosti s aktuálními událostmi, nebo zda trend posílení ANO a oslabení SPD a komunistů, případně sociálních demokratů, bude pokračovat.

Reklama

Související témata:

Doporučované