Hlavní obsah

Babišovo stíhání stále pokračuje. Rozhodnutí žalobce Šarocha teď prověří jeho nadřízený

Adokát Štěpán Cyprín o aktuálním vývoji v kauze Čapí hnízdoVideo: Seznam Zprávy

 

Reklama

Trestní stíhání Andreje Babiše zatím formálně zastaveno nebylo. Dozorující státní zástupce sice přišel s konečným rozhodnutím, to ale ještě musí posvětit jeho nadřízený.

Článek

Trestní stíhání Andreje Babiše v kauze Čapí hnízdo pokračuje. Ačkoliv už má státní zástupce Jaroslav Šaroch v případu jasno, formálně to stále nic neznamená. „V současné chvíli k zastavení stíhání nedošlo,“ uvedl v České televizi i mluvčí městského zastupitelství Aleš Cimbala.

Postup, tak jak jej vykládá legislativa, mluví jasně. „Dokud rozhodnutí neopustí brány městského státního zastupitelství, jako by žádné nebylo,“ řekl Seznamu Tomáš Gřivna, advokát a docent katedry trestního práva PF UK.

„Z těch kusých informací, které dnes probleskly, to vypadá, že státní zástupce Šaroch připravil rozhodnutí, které dal k aprobaci vedoucímu státnímu zástupci. A ten má dvě možnosti. Aprobuje ho jako správné – a v tu chvíli bude vypraveno navenek a doručováno příslušným osobám. Anebo ho neaprobuje a v rámci svých dohledových pravomocí jako vnitřního dohledu bude s panem Šarochem řešit, co dál,“ uvedl Gřivna.

Dokud rozhodnutí není vyhotoveno, situace podle právníka ještě není ani v režimu trestního řádu – ale řídí se stále zákonem o státním zastupitelství, nebo jednacím řádem. „Čistě teoreticky se může stát, že se s tím vedoucí státní zástupce neztotožní a může to doktoru Šarochovi třeba vrátit k přepracování,“ doplnil.

V extrémním případě právo povoluje i výměnu dozorujícího žalobce. „Jsou tam pak nějaké možnosti, kdy státní zástupce může tomuto pokynu odporovat, a může to vést až tak daleko, že by se mu věc odňala a předala jinému státnímu zástupci,“ dodal.

S jeho názorem souhlasí i vedoucí katedry trestního práva Univerzity Karlovy Jiří Jelínek.

„Žádné rozhodnutí tam hlavně zatím vydáno nebylo. Jedná se pouze o koncept pana státního zástupce Šarocha, ze kterého následně vznikl mediální humbuk,“ popsal Seznamu.

Informaci o rozhodnutí v kauze Čapí hnízdo v pondělí přinesl Deník N. Ten napsal, že žalobce Jaroslav Šaroch v pátek odpoledne vedoucímu státnímu zástupci zaslal rozhodnutí, v němž trestní stíhání zastavuje. Tím se nyní bude zabývat vedoucí Městského státního zastupitelství v Praze, kterým je šestačtyřicetiletý Martin Erazím.

„Přezkoumání takhle rozsáhlého případu si vyžádá týdny, možná i měsíc. Během celého případu komunikoval Šaroch se svými nadřízenými. Jeho současný postoj se od průběžných informací nadřízeným liší,“ uvedl v České televizi mluvčí městského zastupitelství Aleš Cimbala.

Mluvčí městského zastupitelství Aleš Cimbala o rozhodnutí žalobce Jaroslava Šarocha v kauze Čapí hnízdoVideo: Seznam.cz, Seznam Zprávy

„Dozorový státní zástupce předložil konečné rozhodnutí ve věci v mediálním prostoru označované jako ‚kauza Čapí hnízdo‘, v jehož rámci změnil svůj původní právní názor na posouzení věci. S konečným rozhodnutím se v současné době seznamuje vedoucí státní zástupce Městského státního zastupitelství v Praze,“ potvrdil Cimbala.

Případ tak podle právníků zůstává dále otevřený. To znamená, že Andrej Babiš a dalších pět lidí zůstává v kauze nadále obviněných. „Dokud rozhodnutí neopustí brány městského státního zastupitelství, tak jako by vůbec nebylo,“ doplnil Tomáš Gřivna.

Až poté totiž začnou běžet zákonné lhůty k zaslání stížností, po kterých rozhodnutí nabude právní moci. Pak se případ začne řídit trestním řádem. Tehdy jej může znovu přezkoumat ještě nejvyšší žalobce Pavel Zeman.

Reklama

Doporučované