Hlavní obsah

Babišovu budovu v Průhonicích si pronajme firma Alzheimer Home

Foto: Alzheimercentrum.cz

Sociální zařízení sídlí v Průhonicích jen necelý kilometr od bydliště Andreje Babiše.

Reklama

Firma Imoba, jejímž majitelem je premiér Andrej Babiš, vymění nájemce průhonického sociálního zařízení. Alzheimercentrum miliardáře Hubáčka v objektu skončí, novým nájemcem se má stát konkurenční firma ovládaná skupinou Penta.

Článek

Budova v Průhonicích u Prahy, která už řadu let slouží jako pobytové sociální zařízení pro osoby s Alzheimerovou chorobou, bude mít od příštího roku nového nájemce. Podle informací Seznam Zpráv se jím stane skupina Alzheimer Home, jejímž většinovým vlastníkem je zdravotnická divize finanční skupiny Penta.

„Mohu potvrdit, že naše nabídka se stala vítěznou, právníci pracují na finalizaci smluvního vztahu. Mám z toho radost,“ uvedl lékař a bývalý poslanec za ODS Boris Šťastný, který je předsedou správní rady Alzheimer Home.

Vlastníkem předmětné budovy je firma Imoba, jejímž skutečným majitelem je skrze svěřenské fondy český premiér Andrej Babiš.

Babiš objekt koupil v roce 2009 v dražbě, a to za 140 milionů korun. Hned poté jej pronajal skupině Alzheimercentrum, která dnes patří miliardáři Pavlu Hubáčkovi, majiteli skupiny Unicapital a banky Creditas.

Jak už Seznam Zprávy uvedly, Hubáčkovu Alzheimercentru letos na konci roku vyprší nájemní smlouva. Na jejím pokračování se dosavadní partneři nedokázali dohodnout, měli rozdílné představy ohledně výše nájemného. Firma Alzheimercentrum už také upozornila rodiny klientů, že bude muset do konce roku najít náhradní objekt. Zpráva o chystaném stěhování mnohé příbuzné znejistěla.

Nový nájemce průhonické budovy je ale prý připraven všechny klienty v objektu ponechat, pokud o to budou stát.

„Nabídli jsme stávajícímu provozovateli, že jejich klienty převezmeme, a nabízíme to hlavně samotným klientům a jejich rodinám. Za stejných podmínek, aby nijak nestrádali,“ prohlásil Boris Šťastný.

Redakce požádala k chystané výměně nájemců o vyjádření i Karla Hanzelku, který je mluvčím Babišovy skupiny Agrofert. „Jsme soukromá společnost, nebudeme své obchodní vztahy komentovat,“ reagoval Hanzelka na dotaz.

Skupina Alzheimer Home měla donedávna deset sociálních zařízení, před časem převzala jedenácté ve Frýdku-Místku. Průhonice tak podle Borise Šťastného budou dvanácté v řadě, nicméně skupina už teď chystá po republice další shodně orientované pobočky.

„Do konce roku chceme otevřít ještě další čtyři zařízení a příští rok pět. Soustředit se teď chceme hlavně na Moravu,“ uvedl k plánům skupiny šéf správní rady Boris Šťastný.

Reklama

Doporučované