Hlavní obsah

Babišovu dceru vyšetřil znalec. Závěr: Nic nebrání, aby byla dál stíhána za Čapí hnízdo

Foto: Shutterstock.com

Policisté mohou dál stíhat Babišovu dceru kvůli Čapímu hnízdu.

Reklama

Advokáti Babišovy dcery se před rokem pokusili přesvědčit lékařskou zprávou policii, že kvůli zdravotnímu stavu by mělo být zastaveno její trestní stíhání.

Článek

Dcera premiéra Andreje Babiše (ANO) bude dál stíhána v kauze Čapí hnízdo.

Podle informací Seznamu ověřených ze dvou zdrojů už soudní znalec předal policii výsledky zkoumání zdravotního stavu Adriany Bobekové. S výsledkem, že nic nebrání, aby v jejím případě trestní řízení pokračovalo.

Babiš před dvěma týdny řekl, že dcera už roky bojuje s psychickými problémy. Konkrétně s bipolární poruchou.

Seznam letos v lednu zjistil, že do vyšetřovacího spisu Bobekové advokát založil lékařskou zprávu, která měla doložit, že premiérova dcera není schopná se vyšetřování účastnit. Jinými slovy: Potvrzení směřovalo k tomu, aby ji kriminalisté z vyšetřování vyřadili a její roli v údajném padesátimilionovém dotačním podvodu neřešili.

Informaci o tom, s jakým výsledkem znalecký posudek Adriany Bobekové vyzněl, nepřímo potvrzuje oficiální vyjádření mluvčího Městského státního zastupitelství v Praze.

„Můžu k tomu říct jen to, že se počet obviněných nezměnil,“ sdělil Seznamu mluvčí žalobců Aleš Cimbala.

Kdyby totiž soudní psychiatr zkoumání uzavřel s tím, že stav devětatřicetileté Babišovy dcery neumožňuje trestní stíhání, muselo by státní zastupitelství stíhání stopnout.

Kvůli vybudování kongresového a rekreačního areálu na Benešovsku policisté stíhají sedm lidí. Kromě premiéra a jeho dětí také Babišovu druhou manželku Moniku.

Jaký bude mít postoj znalců v případě Bobekové význam pro vyšetřování, se uvidí. Bobeková má jako obviněná právo nevypovídat na policii i u soudu.

Podobně jako ona argumentoval lékařskou zprávou proti stíhání i premiérův syn Andrej, který – opět podle vyjádření Babiše staršího – trpí schizofrenií. Policisté ho ale doteď nedokázali vyslechnout ani přezkoumat jeho zdravotní stav.

Jak zjistili reportéři pořadu Televize Seznam Zvláštní vyšetřování, Babiš mladší se uchýlil do Švýcarska.

Video: Reportáž Zvláštního vyšetřování

Pořad Zvláštní vyšetřování, který vysílala Televize Seznam.Video: Seznam Zprávy, Vít Klusák, Filip Remunda

Předtím trávil Babiš junior nějaký čas na Krymu a na Ukrajině. Jak sám řekl reportérům Seznamu, tenhle pobyt byl nedobrovolný. Babiš mladší tam odjel s Petrem Protopopovem, manželem lékařky Dity Protopopové, kandidátky v komunálních volbách za ANO a autorky lékařské zprávy, že Babiš junior vyšetřování nemůže podstoupit.

Kriminalisté teď chtějí Babiše mladšího vyslechnout s pomocí švýcarských kolegů.

Policisté v obvinění v kauze Čapí hnízdo uvádějí, že se Babiš a spol. podíleli na zakrytí pravého vlastníka farmy Čapí hnízdo. Aby bohatá Babišova firma Agrofert dosáhla na dotaci určenou pro malé a střední podniky.

Reklama

Související témata:

Doporučované