Hlavní obsah

Babišovu ministryni vyděsil softwarový gigant. Napsal, že účtuje pokutu 400 milionů

Firma Oracle vyzvala Ministerstvo práce a sociálních věcí: Zaplaťte 400 milionů.

Reklama

Ministerstvo práce a sociálních věcí má společnosti Oracle zaplatit za to, že úředníci měli v počítačích nepovolené programy.

Článek

V prosinci, v den nástupu Jaroslavy Němcové (ANO) do funkce ministryně práce, dorazil do jejího kabinetu dopis, který všechny vyděsil.

Softwarový gigant Oracle v něm podle zjištění Seznamu po úřadu požaduje 400milionovou pokutu.

Účtuje ji za to, že úředníci měli v počítačích programy, na něž ministerstvo nemělo nakoupené licence.

„A to pozor - tato částka je s padesátiprocentní slevou,“ upozornil náměstek Oleg Blaško, který má v novém vedení ministerstva na starosti IT.

Problémy na ministerstvu práce a sociálních věcí: Stamilionové zakázky nejsou hotovy a k tomu hrozí obří pokuta.Video: Vojtěch Blažek, Seznam Zprávy

Firma Oracle, která působí ve 175 zemích a má po celém světě 430 tisíc zákazníků, dělala v minulých letech na ministerstvu takzvaný softwarový audit. Zjednodušeně zkoumala, jestli úřad dodržuje licenční pravidla. A právě pokuta - původně 800 milionů, nakonec snížená na polovic - je výsledkem auditu.

Bývalé vedení ministerstva a to nynější se neshodnou, kdo je za tenhle obrovský problém zodpovědný. Podle exministryně Michaely Marksové z ČSSD jde za společností OKsystem, jejíž služby ministerstvo využívalo. Právě OKsystem si prý měl licence ohlídat.

„Řekli jsme, že si to mají vyřídit se společností OKsystem,“ uvedla Marksová.

Člen představenstva firmy OKsystem Vítězslav Ciml však tvrdí, že je to nesmysl. Za prvé - instalaci softwaru prý zajišťovali sami zaměstnanci úřadu. Ministerstvo navíc ví o hrozbě pokuty nejméně rok. A úřad za celou dobu podle Cimla ani v náznacích firmu nevaroval, že je chyba na její straně. Natož aby po ní pokutu vymáhal.

I náměstek Blaško tvrdí, že chyba jednoznačně vznikla na straně úředníků. Zjistil i jména konkrétních lidí.

„Máme externí konzultační firmy, které nám pomůžou následky minimalizovat,“ řekl Blaško. Uznává ale, že se těžko už podaří srazit pokutu na úplnou nulu.

Kdyby mělo ministerstvo platit pokutu v plné výši, mělo by to na jeho rozpočet drtivý dopad. Jak už Seznam informoval, audity nového vedení zjistily, že se na ministerstvu prodražovaly některé stamilionové zakázky. Marksová namítá, že naopak za jejího působení výdaje na IT klesly o 650 milionů.

Takhle by ale velká část úspory padla právě na urovnání sporu se společností Oracle.

Celou reportáž, například o problémových stamilionových zakázkách, sledujte v přiloženém videu.

Reklama

Doporučované