Hlavní obsah

Babišovy otazníky. S každou odpovědí si ministr ve své daňové kauze vytvoří nový problém

Přehledně. Jak nabýval majetek Andrej Babiš? A kde jsou „nášlapné miny" v ministrových příjmech?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Sněmovna i premiér čekají od Andreje Babiše vysvětlení transakcí, na nichž vydělal stamiliony korun do konce dubna.

Článek

Vicepremiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš má za sebou týden, v němž opakovaně čelil otázkám na své majetkové poměry a transakce, díky nimž zbohatnul. Ty totiž vzbuzují podezření, zda se pomocí nich nevyhnul placení daní.

Poslanci dokonce odhlasovali usnesení Sněmovny, že ministr financí Babiš jim musí vše do konce dubna osvětlit, jinak má premiér Bohuslav Sobotka vyvodit důsledky. Jaké? To už v usnesení nestojí.

Vše začalo detailním zkoumáním obchodu, díky němuž teď každoročně Andrej Babiš vydělává 90 milionů korun, které nepodléhají dani. Jde o nákup dluhopisů v hodnotě bezmála 1,5 miliardy korun, které vydal koncern Agrofert v roce 2012.

Současný ministr financí, který staví své působení v resortu především na tvrdém výběru daní, a jím ovládaná firma tehdy využili mezery v zákoně a použili jednokorunové cenné papíry, jejichž výnosy nepodléhají zdanění. Babiš je pak nakupoval v letech 2013 a 2014.

Z jakých peněz je ministr nakupoval, se jej už na podzim ptaly Seznam Zprávy. Znovu se téma otevřelo na počátku roku, když přišlo na ministra a jeho firmu trestní oznámení. V něm pisatel zpochybňuje jednak operaci samotnou – šlo podle něj výlučně o obcházení daní, a také to, zda měl Andrej Babiš dostatek peněz na tak obří nákup.

Od té doby se ministr snaží vysvětlit své příjmy a s každým novým vysvětlením se objeví nový problém. Andrej Babiš označuje rozebírání jeho majetkových poměrů za kampaň vedenou především koaličními sociálními demokraty. Přes původní odpor ale přislíbil, že i poslancům své transakce do konce dubna vysvětlí.

Jaké otazníky vyvolávají jeho obchody, které, jak zdůrazňuje, proběhly před jeho vstupem do vlády:

Měl Andrej Babiš dostatek příjmů, aby mohl obchod za 1,5 miliardy provést?

Ministr si nechal zpracovat posudky od dvou renomovaných poradenských firem, které potvrdily, že v letech 1996 až 2015 si přišel celkem na 2,41 miliardy korun. Valná většina příjmů mu připutovala až po roce 2008, kdy mu jednak Agrofert začal vyplácet až stamilionové odměny a zároveň právě Agrofertu prodal ministr tři firmy se ziskem přes 700 milionů korun. .)

Audit Babiše v kauze dluhopisů nepotopil. Jak by měli postupovat daňaři?Video: Seznam Zprávy

Vyvrátily posudky auditorů pochybnosti o Babišových příjmech?

Jen částečně. Je nezpochybnitelné, že matematicky součet potvrzených příjmů převyšuje sumu, kterou Andrej Babiš potřeboval na nákup dluhopisů. Na druhou stranu nikterak nepostihují jeho výdaje ve zkoumaném období, tedy to, zda neutratil vydělané peníze před tím, než nakupoval dluhopisy.

Zároveň se údaje z auditu neshodují s dokumenty, které ministr odevzdal do Sněmovny. Babiš to zdůvodňuje chybou účetní, která omylem do sněmovního majetkového přiznání zapsala hrubou mzdu místo čisté. A do třetice, sám Babiš uvedl, že auditorům nedal všechny podklady, ale jenom tolik, aby z nich bylo jasné, že na nákup měl.

Babiš komentuje své daňové záležitosti: Jste natvrdlí?Video: Anita Baselová

Jaká nová podezření vyvstala ze zveřejněných auditů?

Prodej tří firem, díky němuž si Andrej Babiš připsal více než 700 nedaněných milionů, do rukou Agrofertu je na první pohled nápadně výhodný pro dnes již bývalého majitele koncernu Agrofert.

Jde zejména o prodej společnosti specializující se na zamražené pečivo Profrost. Tu Babiš prodal Agrofertu v roce 2010 za více než půl miliardy. Firmu přitom vybudoval díky rozsáhlým úvěrům od bank, za které ručil sám Agrofert. V době prodeje byla tedy firma vysoce zadlužená a nevykazovala nijak zásadní zisk. Je tedy otázkou, proč za ni Agrofert zaplatil tak vysokou sumu.

Kromě více než půlmiliardy vyplacené Babišovi navíc v témže roce navyšoval Agrofert v Profrostu základní jmění o sto milionů korun a získal ještě před samotným nákupem Babišových akcií supermajoritu. Mohlo ovšem jít o součást prodejní ceny.

Následně ovšem prodával 20 procent Profrostu další propojené firmě, a to za „pouhých“ dvacet milionů. Což je minimálně sedmkrát nižší cena, než za jakou nakupoval Agrofert sám. Mohlo by tak jít o obejití výplaty dividendy, z níž by Andrej Babiš musel platit daň, která by dosáhla zhruba 79 milionů.

Druhý otazník se pak vynořil nad tím, jak Andrej Babiš získal vládu nad Agrofertem samotným. Ještě v roce 1997 nevlastnil podle účetních závěrek jedinou akcii. Zároveň koncern byl ohodnocen na minimálně 620 milionů korun. V roce 2004 již je Andrej Babiš veden jako 90procentní vlastník. Do té doby ovšem jeho auditované příjmy dosáhly celkem asi 30 milionů korun. Jak tedy získával akcie, není zřejmé.

Další spory o jednokorunové dluhopisy: Proč nás má zajímat aféra Andreje Babiše?

Vysvětlí Andrej Babiš své transakce tak, aby podezření byla vyvrácena?

Vicepremiér má za to, že již vše dostatečně vysvětlil. Přesto nakonec uvedl, že poslancům dle usnesení vysvětlení podá. Nedá se předpokládat, že by šel do většího detailu než doposud. Mimo jiné argumentuje tím, že je jediným aktivním politikem, který kdy odhalil tolik ze svých majetkových poměrů, v čemž má pravdu. Zastání má i v prezidentovi Miloši Zemanovi, který prohlásil, že poslanci si nemají hrát na vyšetřovatele.

Odpovědi respektive očištění Andreje Babiše tak může přinést zřejmě jedině policejní vyšetřování. Transakcemi se zabývá již od ledna sekce závažné hospodářské kriminality nově vzniklé Národní centrály proti organizovanému zločinu. Zároveň by mohla transakce prověřit daňová správa, vzhledem k tomu, že základní otázkou je, zda jednak nákupem dluhopisů, jednak prodejem firem Agrofertu nebyla obcházena daňová povinnost. Ta ovšem spadá pod Babiše a její šéf Martin Janeček se po útocích poslanců na rozpočtovém výboru zatvrzele brání, aby byla nezávislá Finanční správa úkolována politiky, co má, nebo nemá dělat.

Rozpočtový výbor grilováním šéfa Finanční správy nadzvedl Babiše.Video: Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované