Hlavní obsah

Babišovi ujely ve Sněmovně nervy: Popíráte má lidská práva

Premiér Andrej Babiš na sněmovním výboru.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Vy všichni bojujete proti českým zájmům, žádný střet zájmů není a nikdy nebyl, sepsul Babiš poslance.

Článek

Poslanecká sněmovna dnes řeší rozpočet a ten místo ministryně financí přišel hájit premiér Andrej Babiš. Navíc ještě před plénem musel na poslanecký evropský výbor, a poslanci tak využili příležitosti, aby jej podrobili výslechu kvůli dosud tajenému auditu o premiérově střetu zájmů.

Hned v úvodu výboru pro evropské záležitosti se premiéra Andreje Babiše zeptal poslanec Jan Farský, kdo bude na Evropské radě hájit zájmy České republiky, pokud on jako premiér ve střetu zájmů nebude moci.

Na dotaz Babiš spustil téměř desetiminutový monolog.

„Když jsem se stal v roce 2014 ministrem financí, tak jsem odešel z firmy. Všichni věděli, že ji mám. Jediné co se stalo, bylo to, že hnutí ANO mělo větší preference než pan Sobotka, tak s Kalouskem udělali lex Babiš,“ řekl v úvodu své reakce Babiš.

Zákon o střetu zájmů je podle něj účelový zákon, který se ho měl snažit dostat z politiky.

„Je to účelový zákon, který popírá má základní lidská práva – vlastnit a angažovat se ve věcech veřejných,“ uvedl Babiš.

„Vy všichni bojujete proti českým zájmům, žádný střet zájmů není a nikdy nebyl. Postupoval jsem podle zákona lex Babiš. Já jsem vzal firmu a dal jsem ji do svěřeneckých fondů,“ opakoval již poněkolikáté za poslední dny premiér.

„Já bojuji za české zájmy, vy bojujete proti českým zájmům a také bojujete za to, aby Česká republika přišla o peníze. Brusel nemá co vykládat české zákony,“ uvedl Babiš.

Členy Evropské rady podle něj žádný střet zájmů nezajímá. Znají se osobně a vídají se často a nikdy mu to podle jeho slov nevyčetli.

Premiér také potvrdil, že audit je definitivní. Odmítá ale, že by byl ve střetu zájmů, proto pojede na Evropskou radu jednat o evropských penězích pro Česko. „Je to definitivní audit. Můžeme se bavit, kdo to dělá a kdo byl na 13. místě kandidátky Pirátů. Žádný střet zájmů není a Českou republiku budu zastupovat já,“ řekl na sněmovním výboru pro evropské záležitosti.

Reklama

Související témata:

Doporučované