Hlavní obsah

Babišovy výroky nelze tolerovat, píše „pomatená“ politička předsedovi EP

Foto: Profimedia.cz

Předseda vlády ČR Andrej Babiš (ilustrační fotografie).

Reklama

Dvakrát o ní Andrej Babiš řekl, že je pomatená. Přesto se německé političce Monice Hohlmeierové, která vede v Evropském parlamentu výbor pro rozpočtovou kontrolu, zdráhá omluvit. Podle zjištění Seznam Zpráv poslankyně ve středu odpoledne odeslala předsedovi EP Davidovi Sassolimu dopis, ve kterém ho žádá, aby dal Babišovi najevo, že takové chování nelze tolerovat.

Článek

Delegace europoslanců vedená Hohlmeierovou v uplynulých dnech v Praze navštívila některé úřady, aby zjišťovala fakta o premiérově údajném střetu zájmů. Podle dopisu zaslaného Sassolimu mise výboru splnila svůj účel a potvrdila, že v České republice nefunguje jasný systém, který by identifikoval střet zájmů.

„Co bylo na našich zjištění ještě zajímavější, byl jazyk používaný českým premiérem Babišem v televizním prohlášení. V něm označil dva české europoslance účastnící se této mise za vlastizrádce a předsedkyni CONT za pomatenou. Takto nepřijatelný jazyk mohl přispět k výhrůžkám smrtí, které proti českým členům delegace a jejich rodinám vyvstaly,“ píše Hohlmeierová v dopise.

Babiš minulý pátek označil dvojici českých členů delegace, Tomáše Zdechovského (KDU-ČSL) a Mikuláše Peksu (Piráti), za vlastizrádce. Oba europoslanci následně dostali množství nenávistných vzkazů, Zdechovský kvůli nim podal trestní oznámení a dostal policejní ochranku.

Po několika dnech pak Babiš uznal, že s výroky o vlastizrádcích asi přestřelil. „Omlouvám se za to. Byla to nadsázka,“ uvedl v úterý na sociálních sítích. Na dotaz Seznam Zpráv, zda se premiér omluví Hohlmeierové podobně jako dvojici českých europoslanců, šéf hnutí ANO nereagoval.

Množství nenávistných vzkazů kvůli tomu, že vedla komisi, která minulý týden kritizovala Česko za nedůslednou kontrolu střetu zájmů při rozdělování evropských peněz, přitom dostala i Hohlmeierová. V rozhovoru pro Deník N eurosposlankyně řekla, že jí vyhrožovali i smrtí. Už dříve Seznam Zprávám sdělila, že výhrůžky předala bavorské policii.

Sekretariát Hohlmeierové zároveň potvrdil, že žádná omluva od Babiše nepřišla. Na dotaz, zda považuje takové gesto od premiéra za žádoucí, německá politička neodpověděla.

„Jménem delegace CONT proto s úctou žádám, abyste zvážili prodiskutování tohoto problému s předsedou Evropské komise a Evropské rady a abyste sdělili předsedovi vlády České republiky, že nelze tolerovat verbální útoky šéfa vlády země EU, jejichž cílem je zastrašit poslance europarlamentu při výkonu jejich oficiálních funkcí,“ stálo dále v dopise.

V delegaci bylo pět členů výboru CONT. Šestým europoslancem ve skupině byl Peksa, který členem výboru pro rozpočtovou kontrolu není. V delegaci jsou představitelé frakcí evropských lidovců, socialistů a zelených.

Loňská zpráva auditorů Evropské komise, která se týkala dotací ze strukturálních fondů EU, konstatovala, že Babiš je ve střetu zájmů. Podle zprávy Babiš stále má vliv na holding Agrofert, přestože ho v roce 2017 vložil do svěřenských fondů. Možným premiérovým střetem zájmů se týkal i druhý audit zaměřený na zemědělské dotace, jeho konečné znění ale dosud nebylo zveřejněno. Babiš v minulosti obvinění ze střetu zájmů opakovaně odmítl a označil ho za politickou záležitost.

Reklama

Související témata:

Doporučované