Hlavní obsah

Babišův audit rozklížil i pražskou koalici, Hřiba vyzvali k rezignaci

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Koaliční zastupitel vyzval primátora Zdeňka Hřiba k rezignaci.

Reklama

Koaliční partneři pirátskému primátoru Zdeňku Hřibovi vyčítají, že audit o střetech zájmů premiéra Andreje Babiše a to, že Praha se stala jedním z úřadů, kam dorazil, využil ke vlastní PR prezentaci.

Článek

Debaty kolem zveřejnění auditu ke střetu zájmů premiéra Andreje Babiše se na pražském magistrátu vyhrotily k nečekaně dramatické dohře.

Podle zjištění Seznamu vystoupil na čtvrtečním ranním jednání rady hlavního města místopředseda zastupitelského klubu koaličních Spojených sil pro Prahu Jan Wolf a vyzval kvůli auditu pražského primátora k rezignaci.

Spojené síly pro Prahu – vedle Pirátů a Prahy sobě jedna ze tří stran koalice – pirátskému primátoru Hřibovi vyčítají, že audit a to, že Praha se stala jedním z úřadů, kam dorazil, využil ke vlastní PR prezentaci.

„Na základě dlouhodobějších zkušeností s komunikací pana primátora na magistrátu jsem ho vyzval k rezignaci,“ potvrdil v rozhovoru pro Seznam Wolf. „Pan primátor se věnuje spíše zahraniční politice než městu. Byť názorově s jeho pohledem souhlasím, město a Pražané mají větší problémy,“ řekl s tím, že z jeho strany nešlo o nečekaný krok. „Oznámil jsem to před jednáním radních zastupitelskému klubu Spojených sil. Nikdo nic nenamítal.“

Místopředseda zastupitelského klubu Spojených sil se jednání pražské rady účastnil z pozice předsedy výboru pro kulturu a na adresu primátora pálil ostrými slovy. „Pan primátor si na magistrátu dělá republikovou politiku. Jako klubu Spojených sil nám z toho vychází, že si dělá jen PR na úkor ostatních, a to i Pirátů,” řekl dále.

Podle Wolfa jde dokonce o největší rozkol pražské koalice. „Pan primátor si hraje vlastní politiku, ostatní mu slouží jako stafáž,” dodal Wolf.

Dělám, co mám

Primátor s kritikou nesouhlasí. Zdůraznil, že jeho cílem bylo zajistit zveřejnění dokumentu legální cestou.

„Radním byl rozeslán průvodní dopis auditu, který byl zásadní pro posouzení možnosti legálního zveřejnění. Následně byl radním rozeslán posudek organizace Frank Bold Advokáti, který upozornil na potřebu vyžádat si stanovisko Evropské komise,“ uvedl primátor.

Wolfovu výzvu k rezignaci považuje za nesmysl. „Pan Wolf kritizuje, že pracuji na své gesci a že je to vidět. Mojí gescí jsou totiž zahraniční vztahy Prahy, evropské fondy a IT. Žádná média nevlastním, takže nejsem schopen ovlivnit, co zajímá lidi a média,” uvedl.

Seznamu popsal, že od čtvrtečního rána eviduje první žádosti o poskytnutí auditní zprávy zastupitelům. „Oběma bude vyhověno protokolárním předáním auditní zprávy, včetně úvodního dopisu,“ sdělil Hřib Seznamu.

Respektujme právo

Lídr dalšího člena pražské koalice Prahy Sobě Jan Čižinský volil diplomatičtější tón. I z jeho slov však plyne, že s přístupem pražského primátora ke zveřejnění Babišova auditu nesouhlasí.

Pokud Jan Wolf Hřiba kritizoval kvůli chování kolem zveřejnění auditu, Čižinský se vyjádřil k právní otázce věci, jestli zprávu Evropské komise zveřejnit či nikoliv.

„Na základě podkladů jsme dospěli k tomu, že je třeba ctít, že chceme-li po hnutí ANO a premiéru Andreji Babišovi, aby respektoval právo EU, tak ta práva musíme respektovat i my. Ať Evropská komise audit zveřejní, jakmile bude moci. ANO musíme porazit ve volbách, ne auditem,” řekl Seznamu Čižinský.

Podobně smýšlí i radní pro majetek Jan Chabr (Spojené síly). „Město musí ve všech ohledech dodržovat platné právní předpisy. Pakliže se Andreji Babišovi vytýká určité nezákonné chování, nemůže být reakcí města, že protiprávně zveřejníme materiál, který ho má z takového chování usvědčovat,” uvedl pro Seznam radní Chabr.

Rozhodující noc

Zápletka kolem auditu se na pražské radnici začala odvíjet ve chvíli, kdy se zjistilo, že i tady zpráva bruselských auditorů leží.

Piráti začali zjišťovat, jakým způsobem by šlo audit zveřejnit. Ostatní koaliční partnery však Hřib nechtěl do dokumentu nechat nahlédnout, což Spojené síly a Prahu sobě naštvalo.

Podle informací Seznamu se lídr Prahy Sobě Čižinský ve středu setkal ve Sněmovně s předsedou pirátského poslaneckého klubu Jakubem Michálkem, který v minulosti rovněž působil jako pražský zastupitel a především má blízkou vazbu na primátora Hřiba.

Důvodem schůzky mělo být právě to, aby se audit zveřejnil.

Vše se však zlomilo ve středu večer.

Pražští radní podle informací Seznamu do noci řešili, zda dokument poskytnout veřejnosti. Ale třeba náměstek Pavel Vyhnánek (Praha sobě) upozorňoval na to, že by se audit neměl zveřejňovat, než bude řízení ukončeno. Uvedl také, že předpokládá, že vedení Prahy bude pokyny Evropské komise respektovat.

Ještě několik minut před půlnocí dostali politici stanovisko právníků z Frank Bold Advokáti. A ti konstatovali, že audit Praha zveřejnit nemůže. Bez toho, že by jí to komise schválila. Což nakonec Hřib po čtvrtečním jednání radních řekl, že udělá.

Ani se nehlasovalo

Podle radních, s nimiž Seznam mluvil, hrozilo, že by kvůli zveřejní auditu mohla Evropská komise zahájit řízení proti České republice.

Radní nakonec na mimořádném zasedání ani o zveřejnění auditu nehlasovali. Pro to, aby se o tom hlasovalo, byla nakonec radní Hana Kordová Marvanová (Spojené síly pro Prahu) a také všichni radní za Piráty.

Hřibovo chování kolem auditu kritizuje i magistrátní opozice.

Předseda pražské ODS Tomáš Portlík míní, že primátor se rozhodl pro vlastní show. „Primárně to měl ale řešit se svými koaličními partnery. Byla to klukovina, neměl do toho strkat pazoury,” řekl Seznamu Portlík.

Reklama

Související témata:

Doporučované