Hlavní obsah

Babišův den D. Šéf žalobců oznámí, jak rozhodl o jeho stíhání

Rozhodnutí svého podřízeného prověřoval nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman od druhé poloviny září.

Reklama

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman může Babiše definitivně zbavit trestního stíhání v kauze Čapí hnízdo. Nebo premiérovi vrátit přívlastek „obviněný“.

Článek

Pokud Andreje Babiše přirovnáme k jedoucí lokomotivě, ve středu odpoledne se tato mašina ocitne před rozhodující výhybkou v úseku Čapí hnízdo.

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman buď posvětí dřívější závěr svého podřízeného (žalobce městského státního zastupitelství Jaroslava Šarocha), že v kauze padesátimilionové dotace není možné Babiše trestně stíhat, nebo může z šéfa hnutí ANO znova udělat obviněného.

V prvním případě se předsedovi vlády uleví od jednoho z jeho nejpalčivějších problémů, v opačném se mu přitíží – a to právě v době, kdy se ocitl pod novou vlnou kritiky kvůli střetu zájmů.

Úřad nejvyššího žalobce přezkoumával verdikt pražského státního zástupce Jaroslava Šarocha, který jako dozorový žalobce dospěl k závěru, že Andrej Babiš ani ostatní obvinění neporušili zákon, a zrušil jejich trestní stíhání.

Nejvyšší žalobce Pavel Zeman měl na posouzení jeho stanoviska tři měsíce. Lhůta by vypršela za necelé dva týdny. Jeho pravomoci v těchto případech stanoví trestní řád. Jedná se o takzvané mimořádné kasační oprávnění.

Pavel Zeman může usnesení o zastavení trestního stíhání zrušit jako nezákonné. Případ by se tak znovu vrátil na stůl Šarochovi, který by se musel řídit právním názorem nejvyššího žalobce a provést úkony, jež jeho nadřízený nařídil.

Teoreticky však existuje i možnost, že Pavel Zeman rozhodne jakýmsi kompromisem. Jak jeho úřad upozornil, zmíněné oprávnění je pouze „fakultativní“. Neboli i když Zeman dojde k závěru, že Šaroch zrušil stíhání nezákonně, nemusí jeho rozhodnutí automaticky zrušit.

„Vždy je třeba zvažovat povahu a závažnost zjištěné nezákonnosti ve vztahu k charakteru posuzovaného rozhodnutí s přihlédnutím k účelu trestního řízení a účelu trestního zákoníku,“ uvedlo k tomu Nejvyšší státní zastupitelství na svém webu. Na jiném místě pak úřad poznamenal, že „je vždy zvažována i účelnost takového rozhodnutí pro další řízení a postavení obviněného“.

Ze statistik vyplývá, že Nejvyšší státní zastupitelství prověřuje zastavení trestních stíhání v posledních letech méně často než dříve. Loni dostalo k přezkoumání více než 1007 usnesení, podrobně přezkoumalo 96 a zrušilo 35 usnesení. Ještě v roce 2011 přitom mělo na stole přes dvě tisícovky usnesení a zrušilo jich 71.

Už před středečním Zemanovým vystoupením na tiskové konferenci se objevily spekulace, jak nejvyšší žalobce rozhodl. Podle jedné z neověřených verzí měl například z trestního stíhání vyjmout Babišovy rodinné příslušníky.

Takový zásah by však působil přinejmenším velmi netradičně. „Za svoji praxi si nevzpomínám, že by Nejvyšší státní zastupitelství řešilo takové detaily,“ řekl k tomu na dotaz Seznamu advokát Stanislav Mečl, který byl v minulosti náměstkem nejvyššího státního zástupce.

Pokud nejvyšší žalobce nakonec pošle Andreje Babiše před soud, premiér se může dočkat omilostnění od prezidenta. Miloš Zeman už v září šéfovi hnutí ANO nabídl, že mu udělí tzv. abolici a tím ho zbaví obvinění. Babiš však takovou možnost odmítl.

Reklama

Doporučované