Hlavní obsah

Babišův fond kupuje velkou síť květinářství v Česku

Ilustrační fotografie.

Reklama

Fond Hartenberg, který patří do svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše, kupuje většinový podíl v síti květinářství Flamengo. Její majitel, společnost HFF, a. s., se dohodl s Hartenbergem na spolupráci kvůli plánovanému rozvoji firmy. Cenu transakce ani jedna ze stran neuvedla.

Článek

Majitelé firmy HFF, a. s. vnímají Hartenberg jako strategického partnera pro plánovanou expanzi maloobchodní sítě květinářství Flamengo na Slovensko, ale také k rozšíření tamního a českého internetového prodeje. Součástí dohody o akvizici je proto i setrvání současného manažerského týmu a zakladatele v pozici spoluvlastníka a klíčového člena vedení firmy.

Konsolidovaný obrat přesahující miliardu korun dělá z HFF spolu s více než 900 zaměstnanci nejvýznamnější subjekt na českém trhu s řezanými květinami, pokojovými květinami a doplňkovým sortimentem. Společnost Hartenberg Holding v něm získá majoritní podíl po schválení akvizice českým antimonopolním úřadem.

„Pro další kapitolu rozvoje společnosti i mimo hranice České republiky jsme se rozhodli spojit se silným finančním partnerem, který umožní akcelerovat další růst společnosti a který vloží do společného projektu potřebné know-how s řízením zahraniční expanze,” uvedl spoluvlastník a zároveň člen představenstva HFF Ján Balko ml.

Společnost HFF nakupuje květiny z Holandska, ale i Jižní Ameriky, Afriky, Izraele a dalších zemí. V Česku provozuje přes 190 prodejen s celorepublikovým pokrytím. Flamengo funguje od roku 1996, kdy otevřelo první prodejnu v Brně.

„Investice do Flamenga jednoznačně zapadá do naší dlouhodobé strategie investovat do soukromých společností se silným tržním postavením, stabilním a schopným manažerským týmem,” uvedl k transakci za Hartenberg řídící partner firmy a spoluvlastník Jozef Janov.

Fond soukromého kapitálu Hartenberg založil spolu s bývalým investičním ředitelem skupiny Penta Jozefem Janovem současný český premiér Andrej Babiš. Momentálně patří pod firmu SynBiol. Její akcie a rovněž akcie společnosti Agrofert vložil Babiš předloni v únoru kvůli zákonu o střetu zájmů do svěřenských fondů.

Podle informací Deníku N z ledna vykázala společnost Hartenberg Holding za rok 2016 ztrátu 32 milionů korun, v roce 2017 ztráta klesla na osm milionů korun a za loňský rok se hospodaření firmy přehouplo do zisku.

„V roce 2018 bude už zisk ve stovkách milionů korun,“ řekl Deníku N Janov. „Měli jsme více výnosů z jednotlivých projektů – dividendy, úrokové výnosy,“ dodal.

Akvizice majoritního podílu v HFF je pro Hartenberg v pořadí již sedmý samostatný investiční projekt, který je vyústěním systematického vyhledávání vhodných investičních příležitostí v sektoru rychloobrátkového spotřebního zboží v regionu střední Evropy.

Reklama

Doporučované