Hlavní obsah

Babišův Hartenberg jde do luxusních realit, financuje dva projekty v Praze

Foto: Profimedia.cz

Premiér Andrej Babiš by měl v budoucnu těžit z vývoje na pražském realitním trhu.

Reklama

Investiční skupina, která spadá pod svěřenské fondy Andreje Babiše, zatím proslula hlavně akvizicemi klinik pro umělé oplodňování. Nově se vydala do rezidenčního developmentu. Chce stavět 200 až 300 bytů ročně.

Článek

Skupina Hartenberg Holding, která zastřešuje investiční projekty spojené s premiérem Andrejem Babišem, na jaře vstoupila do dvou projektů na výstavbu luxusních rezidenčních projektů v Praze. Jde o projekty developerské skupiny JRD, která patří mezi významné hráče ve výstavbě nízkoenergetických domů.

V prvním případě je to projekt Císařská vinice u parku Ladronka, kde už začal prodej nemovitostí. Celkem se plánuje sedm rodinných domů a dva bytové domy s 69 byty a několika prostory pro komerční využití. Začít stavět se má na začátku příštího roku.

„Realizace celého komplexu, pod který se podepsalo architektonické studio Podlipný Sladký architekti, designérské studio Olgoj Chorchoj a ateliér Flera, potrvá do roku 2023,“ uvedla už v květnu JRD.

O tom, že se na projektu podílí Hartenberg, však tehdy developerská firma i nový investor pomlčeli. Informace vyplynula až z nedávno zveřejněné loňské výroční zprávy holdingu SynBiol, což je mateřská společnost Hartenbergu. SynBiol spravuje Babišovy majetky vyčleněné v minulosti z koncernu Agrofert. SynBiol i Agrofert převedl Babiš v roce 2017 do svěřenských fondů, aby vyhověl zákonu o střetu zájmů.

Druhý společný projekt Hartenbergu a JRD má název Rezidence Silurská. „Jedná se o rezidenční projekt na Barrandově,“ odpověděla na dotaz Seznam Zpráv vedoucí marketingového oddělení společnosti JRD Development Martina Hyklová. Další podrobnosti nechtěla uvést se zdůvodněním, že tento projekt je teprve v přípravné fázi.

Investiční šéf a spolumajitel Hartenbergu Jozef Janov uvedl, že spolu s JRD chtějí developovat i další projekty: „Jsme v pozici finančního partnera, nechceme se učit nový byznys. Cílem ale je, abychom do dvou až tří let mohli každý rok uvádět na trh zhruba 200 až 300 bytů.“ Pro Hartenberg je to poprvé, kdy vstoupil do segmentu rezidenčního bydlení.

Podle informací z obchodního rejstříku Hartenberg získal už v březnu 85 procent obou firem, které realitní projekty zastřešují. Zbylých 15 procent v těchto „eseróčkách“ drží JRD. Zatímco u první firmy Hartenberg nakoupil podíl fungující společnosti JRD Císařka, u barrandovského projektu založil spolu s JRD novou společnost.

Pro skupinu JRD, kterou vlastní podnikatel Jan Řežáb, znamená vstup Hartenbergu nové peníze. „Naší ambicí je se v blízké budoucnosti zařadit mezi tři nejsilnější rezidenční developery v České republice,“ uvedla Hyklová.

Podobně se JRD v tomto roce spojil také s jinou investiční skupinou RSJ, společně chystají projekty v pražské Troji a v Michli.

Hartenberg byl do nynějška známý spíše investicemi do reprodukční medicíny. Loni ale například vstoupil i do nejsilnější tuzemské sítě květinářství Flamengo. V realitách v minulosti investoval do kancelářského parku Orchard v Ostravě, v roce 2018 však tento komplex prodal.

Reklama

Doporučované