Hlavní obsah

Babišův hejtman na odstřel: Ať nepočítají s tím, že budu před volbami mlčet

Rozhovor s olomouckým hejtmanem o rezignaci. Video: Lucie Stuchlíková

 

Reklama

Olomoucký hejtman Oto Košta je pod tlakem spolustraníků z ANO, aby odstoupil, ale nehodlá se vzdát.

Článek

Konflikt mezi dvěma předními politiky hnutí ANO v Olomouckém kraji se vyostřuje. A protože jde o hejtmana Oto Koštu a krajského předsedu a poslance Sněmovny Ladislava Oklešťka, dopadá spor na celé hnutí.

Hejtman Košta je už týden pod sílícím tlakem spolustraníků, aby po čtyřech měsících opustil post prvního muže regionu.

V rozhovoru, který poskytl Seznamu, dal jasně najevo, že za problémy, do nichž se v hnutí ANO dostal, vidí práci politického konkurenta v ANO poslance Oklešťka.

A teď, poté, co se oba muži vzájemně nařkli z alkoholismu, respektive z psychických potíží, dal Košta najevo, že to nehodlá jen tak přejít. Pokud ho zastupitelstvo koncem února odvolá z funkce, což je pravděpodobné, rozjede prý proti Oklešťkovi v kraji antikampaň. 

„Ten člověk si musí uvědomit, že až nastane doba parlamentních voleb, tak budu všude říkat: Volte ANO, volte klidně Faltýnka, ale Oklešťka nikdy,“ řekl Košta v rozhovoru pro Seznam.

Vzápětí dodal, že kdyby zůstal v pozici hejtmana, hnutí ANO by se podobných nepříjemností bát nemuselo: „Kdybych vystupoval jako hejtman, musel bych překousnout své antipatie.“

Konkrétní výtky, které má na politického rivala přichystané, zatím Košta nechce prozradit. Rozpovídal se ale například o tom, jak při řízení kraje dostával od strany politická zadání. Nebo o optimismu, že na jeho odvolání nakonec nedojde, protože část kolegů proti němu otevřeně hlasovat nebude.

Video: Reakce Ladislava Oklešťka ve středečních zprávách Seznamu

Poslanec Ladislav Okleštěk reaguje na olomouckého hejtmana.Video: Lucie Stuchlíková, Zuzana Hodková

Reklama

Doporučované