Hlavní obsah

Babišův investiční plán za 8 bilionů myslí hlavně na dopravu

Tisková konference po jednání vlády.Video: ČTK, ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Na investice do dopravy mají jít zhruba tři čtvrtiny peněz z celkové částky.

Článek

Z celkových investic za osm bilionů korun v Národním investičním plánu je určeno zhruba 6,2 bilionu, tedy 77,4 procenta, na investiční akce v dopravě.

Druhý největší objem investic – 423,5 miliardy – je u ministerstva průmyslu a obchodu. Většinu z něj tvoří dva nové jaderné bloky dohromady za 300 miliard korun. Jeden se má začít stavět v roce 2029 v Dukovanech, druhý zatím bez určení zahájení stavby v Temelíně. Vyplývá to ze zhruba 260stránkového dokumentu se seznamem investic, který dnes vláda zveřejnila.

Vládní plán řadí dopravu i průmysl mezi investiční strategické oblasti. Mezi další patří energetika, vzdělávání, podnikání a obchod, výzkum a vývoj, investice do regionů, zdraví, kultura nebo bezpečnost.

Pro českou diplomacii se počítá se 4,1 miliardy korun. Pět šestin nákladů je určeno na rekonstrukce a stavby zastupitelských úřadů ve světě. Všechny plánované investice spadající pod ministerstvo zahraničí by se měly začít realizovat do šesti let a plán nepočítá s tím, že by na ně bylo možné využít peníze z evropských dotací. Celkově Národní investiční plán počítá s investicemi za osm bilionů korun do roku 2050.

Největší částka určená pro ministerstvo zahraničí připadá na rekonstrukci velvyslanectví v Berlíně. Na ni by mělo jít 727 milionů korun, začít má v příštím roce. O rekonstrukci ambasády se mluví už řadu let, budova je ve špatném stavu a pro nynější potřeby diplomacie naddimenzovaná.

Dalších 723 milionů korun je určeno na nákup nové budovy pro stálé zastoupení Česka v Bruselu. Podle plánu by se nákup měl uskutečnit v příštím roce. Ministerstvo zahraničí hovoří o potřebě pořídit budovu v souvislosti s nadcházejícím českým předsednictvím v Evropské unii ve druhé polovině roku 2022, kvůli němuž bude stálé zastoupení personálně posíleno, a současné prostory nebudou stačit.

Nákupy budov, jejich stavby a rekonstrukce plánuje ministerstvo také v Kyjevě, ve Varšavě, v Moskvě, ve Washingtonu, v Canbeře, v Soulu a v Addis Abebě. Už nyní česká diplomacie rekonstruuje stálou misi při OSN v New Yorku, náklady na tuto investici 540 milionů korun jsou v plánu také zahrnuty. Petříček minulý týden v rozhovoru s ČTK řekl, že by se při rekonstrukcích ambasád mělo zohledňovat i snížení jejich energetické náročnosti.

Investiční plán předpokládá také s rekonstrukcí hotelových pokojů v Českém domě v Moskvě. Investice by měly jít i do informačních systémů ministerstva a 160 milionů korun je určeno na projekty na posílení bezpečnosti informačních technologií české diplomacie. Ministerstvo zahraničí čelilo v uplynulých letech opakovaným kybernetickým útokům.

Plán vznikl na základě krajských výjezdů bývalé menšinové vlády ANO a na základě požadavků jednotlivých resortů, obcí a krajů. Babiš o něm poprvé mluvil loni, tehdy uvedl, že plán zahrnuje přes 17 000 projektů za 3,45 bilionu korun na roky 2019 až 2030. Letos v listopadu řekl, že plán obsahuje 20 000 projektů do roku 2050 za pět bilionů korun.

Investiční akce ministerstev jsou v investičním plánu vyčísleny na 3,98 bilionu korun a akce hrazené z dotací na 4,02 bilionu korun. Objem peněz je přitom podle dokumentu součet investičních výdajů, které by dané ministerstvo chtělo proinvestovat samo nebo přes podřízené organizace.

Dokument dále upozorňuje na to, že ze shromážděných investic budou v budoucnu vybrány projekty, které budou označeny za strategické. Nutnou podmínkou pro takové označení bude velikost projektu, a to minimálně 50 milionů korun a u dopravních staveb 300 milionů korun. Další podmínkou bude minimálně pětiletý dopad takového projektu. Investice by také měla podporovat základní funkce státu.

„Projekty splňující charakteristiky strategických investic budou následně konfrontovány s prioritami ČR neboli budou vybírány takové, jež zapadají do strategických oblastí určených v návaznosti na teze Hospodářské strategie ČR,“ uvádí dokument. Národní hospodářskou strategii v současnosti zpracovává MPO a měla by obsahovat vedle Národního investičního plánu i Národní inovační strategii, strategii pro Digitální Česko a další.

Materiál upozorňuje na to, že seznam investic se bude postupně upravovat a zpřesňovat.

Reklama

Související témata:

Doporučované