Hlavní obsah

Babišův ministr financí Pilný: Budu lakomý, na to jsem premiéra upozornil

Rozhovor s Ivanem Pilným.

 

Reklama

Rozhovor s poslancem Ivanem Pilným, který - zatím se to tak zdá - může být řešením vleklé vládní krize. Měl by vystřídat Andreje Babiše v křesle ministra financí.

Článek

Patnáct dní to trvalo, než dva hlavní aktéři vládní krize, Andrej Babiš a Bohuslav Sobotka, v něčem našli společnou řeč. Až ve středu se to podařilo: Premiér přijal návrh šéfa hnutí ANO, aby příštím ministrem financí, až Babiš z vlády bude odvolán, byl Ivan Pilný.

Někdejší ředitel české pobočky společnosti Microsoft a současný poslanec hnutí ANO bude tím, koho premiér navrhne prezidentu republiky Miloši Zemanovi, aby ho jmenoval do Babišova ministerského křesla.

S premiérem Sobotkou dnes Pilný hovořil zhruba tři čtvrtě hodiny. „Probrali jsme asi deset bodů, které jsou nyní velmi aktuální, to je třeba rozpuštění rezervy státního rozpočtu. Pak takové ty hrozby, které nám v tomhle okamžiku hrozí," uvedl. S premiérem mluvil také o systémových krocích, které je ještě do konce volebního období možné přijmout a které je možné připravit pro příští vládu. „V legislativě už toho moc nestihneme," konstatoval.

O státním rozpočtu konkrétně Pilný s předsedou vlády nehovořil. „Já jsem panu předsedovi řekl, že jsem velmi lakomý."

Ivan Pilný nominaci přijal a poskytl novinářům bezprostředně po rozhovoru s premiérem Sobotkou rozhovor. Pusťte si ho nahoře ve videu.

Reklama

Doporučované