Hlavní obsah

Babišův ministr vyhodil po půlroční kontrole ředitelku nemocnice. Jen si hledal důvody, říká ředitelka

Bývalá ministryně a odvolaná ředitelka VFN Dana Jurásková veškerá obvinění odmítá.Video: Radek Nohl

 

Reklama

aktualizováno •

Ministerstvo uvedlo, že ve Všeobecné fakultní nemocnici zjistilo závažná pochybení související s veřejnými zakázkami.

Článek

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch odvolal na hodinu ředitelku Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Danu Juráskovou.

Ta nemocnici řídila více než devět let se zhruba roční přestávkou, kdy byla v letech 2009–2010 ministryní zdravotnictví v úřednické vládě Jana Fischera.

Jurásková důvody odvolání odmítá.

Právníci řekli, že je všechno v pořádku

Ministerstvo v tiskové zprávě uvedlo, že je to kvůli pochybením souvisejícím s veřejnými zakázkami a hovoří v této souvislosti o škodě v řádu desítek milionů korun.

„Okolnosti kolem Všeobecné fakultní nemocnice se velice podobají okolnostem kolem Nemocnice Na Bulovce, které jsou stále postupně rozkrývány orgány činnými v trestním řízení,“ uvedl ministr a jeho úřad naznačuje, že odvolání je spojeno se zakázkami pro společnost První chráněná dílna, jejíž společník Tomáš Horáček je nyní kvůli podezření ze systematického manipulování zakázek ve vazbě.

Mluvčí VFN Filip Brož však pro Seznam uvedl, že se ředitelka Dana Jurásková neztotožňuje s tím, z jakých důvodů byla ministrem odvolána.

„Jsou jí vyčítány zakázky pro První chráněnou dílnu. My ale máme stanoviska od našich právníků, že u těchto soutěží proběhlo všechno v pořádku,“ dodal Brož.

Jurásková: Dali jsme námitky

Dana Jurásková Seznamu řekla, že kontrola ministerstva v její nemocnici trvala půl roku. „My jsme dostali samozřejmě zprávu z kontroly, napsali jsme k tomu námitky, že se závěrem ministerstva zdravotnictví nesouhlasíme,“ sdělila Seznamu.

Z jejího vyjádření lze vyvodit, že důvody náhlého vyhazovu považuje za zástupné. „Vím, že má ministr pravomoc mě odvolat. Jen mě mrzí, že k tomu hledá tyto důvody. Mně by stačilo, kdyby mi řekl, že není spokojený s mojí prací.“

Jurásková říká, že s ministrem Vojtěchem byla v době, kdy řídí resort (poprvé byl jmenován ministrem loni 13. prosince), v kontaktu minimálně. „Co se týče řízení nemocnice, tak jsem se s ním poprvé setkala dnes v 11 hodin, kdy jsem byla odvolána.“

Stín Bulovky

Ministr Adam Vojtěch už z postu ministra zdravotnictví vyměnil několik ředitelů nemocnic, jejichž zřizovatelem je jeho ministerstvo.

Jako prvního si vybral ředitele Fakultní nemocnice v Ostravě a také bývalého ministra Svatopluka Němečka, a to v době, kdy ještě vláda, v níž Vojtěch seděl, neměla důvěru Sněmovny.

Rozruch však vzbudilo zejména odvolání ředitelky Bulovky Andrey Vrbovské, a to zejména poté, co se kolem této nemocnice (v době kdy už byla Vrbovská odvolána) roztočil velký případ kolem podezřelého zadávání zakázek. Vojtěch pak musel z tohoto důvodu odvolat i čerstvě dosazeného nástupce Vrbovské.

Ministerstvo nyní uvedlo, že i ve Všeobecné fakultní nemocnici byla – stejně jako na Bulovce – významným dodavatelem společnost První chráněná dílna.

Navzdory výše uvedenému postoji ředitelky Juráskové, která je členkou ODS, Vojtěchovi úředníci uvedli, že zjištění z kontroly jsou závažná a že ministerstvo podá trestní oznámení.

Ministerstvo vypíše na ředitele VFN výběrové řízení. Do té doby zdravotnické zařízení povede statutární zástupce dosavadní ředitelky a náměstek pro vědu, výzkum a vzdělávání Jan Bříza.

Reklama

Související témata:
Dana Jurásková

Doporučované