Hlavní obsah

Babišův ministr Vojtěch si nechal přidat 116 tisíc na studium

Mgr. et Mgr. Adam Vojtěch si nově píše za jménem nový titul: MHA – Master of Healthcare Administration.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Titul zdravotnického experta MHA stojí 315 tisíc korun. Člen vlády využil u soukromého vzdělávacího institutu stipendium.

Článek

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch z hnutí ANO si letos v červnu přidal za jméno a příjmení tři písmena – MHA. Neboli titul Master of Healthcare Administration, titul experta na řízení ve zdravotnictví.

Hned ho začal uvádět na oficiálních dokumentech i na webových stránkách ministerstva.

Kurz zakončený titulem MHA absolvoval ministr Vojtěch na soukromém vzdělávacím institutu, který patří bývalému náměstkovi ministra Julínka Pavlu Hroboňovi.

Tři semestry studia stojí běžně 315 tisíc. Ministr byl ale podle zjištění Seznamu mezi několika vyvolenými, kteří nemuseli zaplatit celou částku – institut jim přiznal stipendium ve výši 116 tisíc korun.

Ministr Vojtěch na webových stránkách úřadu. Titul získaný se slevou zařazen.

Tři semestry za 315 tisíc

Ministr Vojtěch začal na Hroboňově Advance Healthcare Management Institute studovat v lednu minulého roku.

Při zahájení studia byl tajemníkem ministra financí Andreje Babiše, ale bylo jasné, že se tu dvaatřicetiletý právník připravuje na budoucí důležité místo ve zdravotnickém resortu. O tom, že se po případném Babišově vítězství ve volbách stane ministrem zdravotnictví, se psalo jako o velmi pravděpodobném scénáři.

Adam Vojtěch měl u Babiše totiž na starosti právě zdravotnictví a fungoval jako Babišova spojka do tohoto oboru. Seděl také ve správní radě Všeobecné zdravotní pojišťovny, takže dohlížel na její fungování včetně toho, kam z největší zdravotní pojišťovny putují peníze.

Studium na soukromém vzdělávacím institutu pak dokončil letos v červnu, když už ministrem zdravotnictví skutečně půl roku byl.

„Jsem přesvědčen o tom, že studium MHA prohloubilo mé znalosti a dovednosti v oblasti řízení ve zdravotnictví, které jsou pro mě nyní v pozici ministra velmi užitečné,“ uvedl Vojtěch.

Z jeho odpovědí vyplývá, že o slevu ze školného požádal sám. „Zbytek částky jsem pak doplatil ze svého,“ dodal.

Sleva k platu ministra

Plat ministra české vlády činí kolem 135 tisíc korun měsíčně, avšak Adam Vojtěch zatím nemluvil o tom, že by účty za studium srovnal.

Na otázky, zda má ministr přijímat výhody od firmy, která se pohybuje ve zdravotnickém byznysu a zda si tím institut neušlapává cestu k ministrově přízni či kontaktům, reaguje Adam Vojtěch ostře.

„Jakékoliv zmínky o lobbistických zájmech vůči mé osobě v souvislosti se studiem MHA jsou pouhé účelové spekulace,“ uvedl.

Sesterská firma Hroboňova institutu však dostává od ministerstvem řízených fakultních nemocnic statisícové zakázky na analýzy a poradenství. I když je třeba říci, že Pavel Hroboň je nezpochybnitelným odborníkem na ekonomiku ve zdravotnictví – obor řízení zdravotnictví vystudoval na Harvardské univerzitě.

„Zásadně tedy odmítám, že bych kvůli poskytnuté slevě na studium, z doby, kdy jsem ani nevěděl, že budu ministr zdravotnictví, ovlivňoval zakázky fakultních nemocnic v zájmu někoho. To je zcela absurdní i s ohledem na platný zákon o zadávání veřejných zakázek,“ reaguje na dotazy Seznamu ministr Vojtěch.

Odpověděl písemně, na přímý rozhovor prý neměl kvůli nabitému programu čas.

Prospěje kvalitě zdravotnictví

Pražský Advance Healthcare Management Institute Pavla Hroboně obvykle podporuje slevami na studium uznávané lékaře, šéfy nemocnic nebo manažery zdravotních pojišťoven.

Poslanec ANO a ministr Vojtěch je vůbec prvním politikem, jenž zde na stipendium dosáhl. A když říká, že v době udělení stipendia ještě nebyl kandidátem na post ministra, pak je v seznamu stipendistů jediným bez manažerské funkce v oboru.

Společně s Adamem Vojtěchem totiž dostali stipendijní místo ještě další lidé. Byli to většinou zkušení odborníci: například zástupce přednosty anesteziologie ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze docent Jan Bláha nebo primářka rehabilitace v motolské nemocnici Martina Kövari.

Také Advance Healthcare Management Institute na svém webu uvádí, kdo má na slevu ze studia šanci. Jsou to hlavně manažeři veřejných a soukromých nemocnic. Nebo lidé bez větší praxe, kteří však „v blízké budoucnosti nastupují na významnou manažerskou pozici“ a prospějí kvalitě zdravotnictví.

Podle šéfa institutu Pavla Hroboně byl právě tohle případ ministra Vojtěcha. „Už na Ministerstvu financí měl na starosti zdravotnictví. Kdyby to byl člověk, který nemá se zdravotnictvím žádnou zkušenost, naši podporu by nedostal,“ řekl Seznamu Hroboň.

O tom, kdo příspěvek dostane, rozhoduje tříčlenná rada institutu, dva z členů jsou bývalí absolventi. „Takže do značné míry je to rozhodování na nás nezávislé,“ dodal Hroboň.

Kdo dává slevu

Advance Healthcare Management Institute donedávna jména podpořených studentů zveřejňoval, dnes už na webu najdeme jen aktuální stipendisty ročníku 2018–2019.

Na dotaz Seznamu manažerka institutu Simona Wormová upřesnila, že peníze na stipendia dříve poskytovali soukromí dárci. Avšak od Vojtěchova ročníku už institut dává slevy ze svého.

„Z těchto důvodů také už na webu Advance Institute zveřejňujeme pouze jména studentů z aktuálního ročníku, kteří získali stipendijní místo – jako informaci pro ostatní žadatele,“ vysvětlila manažerka.

Titul MHA je završením vzdělávacího kurzu – nejedná se o akademický titul jako bakalář nebo magistr. Institut na webu uvádí, že se snažil o propojení s jistou prestižní americkou univerzitou, díky němuž by MHA mohl být skutečným akademickým titulem, narazilo to ale na nepřekonatelné překážky. Studium by totiž muselo být v angličtině a podle amerických osnov. Tedy ne zacílené na specifické otázky českého zdravotnictví.

Zakázky od nemocnic

Někdejší náměstek ministra zdravotnictví a uznávaný zdravotnický odborník Pavel Hroboň vlastní vedle institutu dvě další společnosti, které se zabývají zdravotnickým poradenstvím. Zakázky dostávají mimo jiné od fakultních nemocnic, jejichž zřizovatelem je Ministrerstvo zdravotnictví řízené nyní Adamem Vojtěchem.

„Děláme pro fakultní nemocnice analýzy už pět let,“ namítá Pavel Hroboň, proč podle něj nemůže mít studium Adama Vojtěcha a zakázky z fakultních nemocnic žádnou souvislost.

Například firma Advance Hospital Analytics pracuje na základě smlouvy z letošního září pro Fakultní nemocnici v Brně: odměna je 205 tisíc.

Pražská Všeobecná fakultní nemocnice si ji v červnu najala za 265 tisíc. Vinohradská nemocnice v Praze má s firmou kontrakt za 472 tisíc. Dalších 109 tisíc má firma podle oficiálního registru smluvu dostat od Fakultní nemocnice v Ostravě.

Další Hroboňovou společností je Advance Health Management Consulting, která v roce 2016 získala ve Fakultní nemocnici Vinohrady 190tisícovou zakázku.

Co za to nemocnice dostanou? Zjednodušeně – analýzu, kde ušetřit a porovnat, kolik nemocnici stály různé druhy léčby.

Reklama

Doporučované