Hlavní obsah

Babišův nástupce: Připravte se na to, že do práce budete chodit i ve vysokém věku

Rozhovor s ministrem financí Ivanem Pilným.Video: Zuzana Kunbátová

 

Reklama

Padesátimiliardový schodek státního rozpočtu na rok 2018 se dnešnímu ministrovi financí Ivanu Pilnému moc nelíbí. Ale pro jeho snížení dnes už není prostor, tvrdí nový šéf státní kasy.

Článek

Pilný je se schodkem smířen i přesto, že při svém nástupu varoval, že bude „lakomým" ministrem. A ujišťoval, že tvrdému vyjednávání o rozpočtech se naučil, když kdysi jako šéf české pobočky Microsoftu musel obhajovat finanční plány před takovými šéfy, jakými byli Bill Gates nebo Steve Balmer.

Základní rysy rozpočtu schválila minulý týden vláda. Pilného teď čeká několikaměsíční handrkování s jednotlivými resorty, jejichž šéfové žádají vyšší částky, než na jakých je rozpočtový plán připraven.

„Druhá věc je, že resortům zbyly z předchozích let desítky nevyčerpaných miliard. A já se budu ptát, jakým způsobem je ministerstva spotřebují, než si začnou říkat o nové peníze. U investičních výdajů se také budu ptát, kde je návratnost té které investice," prohlásil.

Sekat trávu, ale do kolika let?

Pilný rovněž vysvětlil svou představu financování penzí. Po nástupu do funkce vyvolalo nevoli jeho prohlášení o seniorech, kteří budou muset dlouho pracovat, protože ze státního důchodu nevyžijí. A že když nebudou schopni pokračovat v původní profesi, měli by alespoň „v parku sekat trávu".

Na tom, že bude nutné i ve vyšším věku pracovat, téměř třiasedmdesátiletý ministr trvá. „Je to způsobeno dvěma faktory. Počet lidí v seniorském věku roste, ale lidí v produktivním věku ubývá. Demografický vývoj je neúprosný. Existuje spousta lidí, kteří v tom věku mohou pracovat, ale je potřeba jim k tomu vytvořit podmínky," říká Pilný.

Senioři u internetu

Potíž je v tom, že dnes - i při vysoké nezaměstnanosti - má problém sehnat práci i řada lidí po padesátce, o seniory nad 60 let věku má zájem jen minimum zaměstnavatelů. Pilný tvrdí, že je třeba změnit systém rekvalifikací tak, aby lidi připravovali na profese, po nichž pracovní trh volá. „Už dnes je u nás 170 tisíc neobsazených pracovních míst. Seniorům je třeba poskytnout podmínky - například přístup k rychlému internetu, aby mohli pracovat doma. A vzdělávat je. Nejen v univerzitách 3. věku, kde je studium pro ně koníček. Je třeba je vzdělávat k něčemu praktickému, ale rekvalifikace u nás takto bohužel nefungují."

Na celý rozhovor s Ivanem Pilným se můžete podívat ve videu nad tímto článkem.

Reklama

Doporučované