Hlavní obsah

Babišův návrh rozpočtu slibuje miliardy. Seznam projektů poslancům neukázal

Foto: vlada.cz

Předseda vlády Andrej Babiš byl se svým poslaneckým návrhem úspěšný. Poslanci ho projednají v úterý. Seznam projektů ale nedostali.

Reklama

Poslanci v úterý rozhodnou, jestli pošlou do třetího čtení novelu zákona o rozpočtu, letos s rekordním půlbilionovým schodkem. Z pozměňovacích návrhů ve výboru uspěl jen návrh Andreje Babiše.

Článek

Rozpočtový výbor sněmovny do úterního druhého čtení novely zákona o rozpočtu schválil pouze jeden pozměňovací návrh, a to z dílny premiéra Andreje Babiše (ANO), který návrh předložil jako poslanec. Podle ministryně financí Aleny Schillerové (ANO) jde o komplexní návrh, který jasně ukládá, na co peníze, s jejichž pomocí se chce vláda proinvestovat krizí, půjdou.

„Mám s sebou konkrétní projekty od ministra dopravy za Státní fond dopravní infrastruktury, Ředitelství silnic a dálnic, Správy železnic, jsou tam také cyklostezky. Stejný seznam mám z Ministerstva pro životní prostředí, je pod stavebním povolením, jen je potřeba dát peníze. Mám tady seznam z Ministerstva pro místní rozvoj, všechny projekty jsou konzultovány s obcemi. Také mám seznam Ministerstva zemědělství, kde jsou drobné vodní toky, kanalizace propojování vodovodních soustav,“ vyjmenovala Schillerová poslancům.

Kam a kolik chce Babišův pozměňovací návrh přisypat

Ministerstvo práce a sociálních věcí

- 12 miliard na programy Antivirus A a Antivirus B

- 5,2 miliardy dotace na sociální služby

Ministerstvo kultury

- 1 miliarda na státní kulturní zařízení

Ministerstvo vnitra

- 750 milionů korun na vysoký počet nových výsluhových příspěvků

Ministerstvo pro místní rozvoj

- 500 milionů na obnovu obecních a krajských majetků po živelních pohromách

- 3,8 miliardy na investice do obecních a krajských majetků

- 1 miliarda na podporu lázeňství

Ministerstvo životního prostředí

- 2 miliardy na vodohospodářské projekty obcí

Ministerstvo dopravy

- 20 miliard na Státní fond dopravní infrastruktury

- 4 miliardy na krajské silnice 2. a 3. tříd

Ministerstvo zemědělství

- 7 miliard na zmírnění dopadů kůrovcové kalamity

- 3,3 miliardy na spolufinancování podpory rozvoje venkova

- 2,6 miliardy na podporu vodního hospodářství

Zdoj: Pozměňovací návrh Andreje Babiše

V Babišově pozměňovacím návrhu však žádné konkrétní projekty nejsou. Jeho návrh, který jako jediný rozpočtový výbor schválil, se příliš neliší od návrhů opoziční poslankyně Věry Kovářové (STAN), které ovšem neprošly.

„Jsem ráda, že ty seznamy existují, ale je škoda, že vznikaly přes noc. Jestliže se vydáte cestou, kterou jsme doporučovali, vítáme to, ale prosím, aby opozice měla informace a nemuseli jsme si je shánět pouze z veřejných zdrojů a médií. Tak se těžko pracuje,“ řekla na výboru Kovářová, která Babišův úspěšný návrh označila jen za okopírované opoziční návrhy: „Krádež za bílého dne je u této vlády normálem, na druhou stranu my jsme rádi, když naše pozměňovací návrhy ukradnou.“

Kovářová ve svém návrhu například usilovala o přesun 300 milionů z vládní rozpočtové rezervy do rozpočtu Ministerstva kultury na záchranu a obnovu kulturních památek. „Podpora obnovy a záchrany památek může být jednou z cest, jak podpořit regionální ekonomiku a firmy,“ vysvětlila. Babiš ji ve svém návrhu trumfnul, kultuře navrhnul přihrát rovnou miliardu. „Navýšení prostředků proto bude směrováno do oblasti kultury, na podporu investičních projektů, rekonstrukcí, modernizací a řešení havarijních stavů zejména u památkových objektů,“ stojí ve vysvětlení jeho návrhu. Konkrétní projekty však v návrhu nemá.

Seznam Zprávy si proto od tiskového oddělení Ministerstva financí vyžádaly konkrétní seznamy z jednotlivých resortů, o kterých před poslanci rozpočtového výboru hovořila ministryně Schillerová. Mluvčí ministerstva však po urgencích odkázal na Ministerstvo dopravy, a poté přestal komunikovat.

Z Babišova poslaneckého návrhu se tak dozvíme pouze obecné informace, na jaké oblasti by chtěl investiční miliardy použít. V kapitole Ministerstva práce a sociálních věcí, které si polepší nejvíc, chce o 12 miliard korun posílit výdaje na programy Antivirus A a B na podporu udržení pracovních míst. Další 5,2 miliardy pošle na platy a výdaje v sociálních službách. A o 400 milionů chce zvednout výdaje na výstavbu zařízení sociálních služeb v regionech.

Půl miliardy půjde přes Ministerstvo pro místní rozvoj na opravy majetku poškozeného lokálními záplavami nebo jinou pohromou. Krajům a obcím pak chce na jednotlivé investiční programy poslat 3,8 miliardy. Miliarda půjde na podporu lázeňství.

Další navýšení navrhovaná Andrejem Babišem

Správa státních hmotných rezerv

- 400 milionů na zvýšení potravinové bezpečnosti ČR

Všeobecná pokladní správa

- 660 milionů na podporu bytové výstavby

- 3,1 miliardy na podporu rekonstrukcí a modernizací v regionálním školství

- 10 miliard prostředky na podporu podnikání

- 10 miliard prostředky na podporu veřejného sektoru

- 12,8 miliardy na příspěvek obcím na zmírnění dopadu poklesu daňových příjmů v roce 2020 v souvislosti s epidemií

Vládní rozpočtová rezerva

- navrženo její posílení o 36 057 272 000 korun

Zdroj: pozměňovací návrh Andreje Babiše

Babiš chce pomoct i státním hmotným rezervám, jejichž rozpočet má posílit 400 milionů korun na zvýšení potravinové bezpečnosti.

Pozměňovací návrh rozpočtu, kterým se vláda chce krizí proinvestovat, nakonec pomůže i majitelům a správcům lesů, kteří se státem už delší dobu bojují o miliardy na pomoc se zvládnutím kůrovcové kalamity. Babiš si na ně ve svém poslaneckém návrhu vzpomněl sedmi miliardami, které přislíbil do rozpočtu Ministerstva zemědělství.

Resort životního prostředí pak může počítat se dvěma miliardami na podporu vodohospodářských projektů v obcích. Státní fond dopravní infrastruktury může počítat s dalšími 20 miliardami na železnice, silnice a dálnice, na krajské silnice druhých a třetích tříd pak s dalšími čtyřmi miliardami. Přesné projekty však Babišův návrh neobsahuje.

„Vše je připraveno, máme konkrétní seznam projektů, které jsou připraveny, nebarvíme trávu na zeleno. Předpokládali jsme, že s něčím začneme až příští či přespříští rok, ale jelikož je máme připravené, můžeme začít,“ uvedl ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO). Jen jeho seznam dopravních projektů má prý desítky stran.

Reklama

Doporučované