Hlavní obsah

Babišův nový problém v kauze Pandora. Akce s Monikou Babišovou

Foto: PETR TOPIČ / MAFRA / Profimedia

Na téměř dva roky se stala vlastníkem luxusních nemovitostí ve Francii Monika Babišová.

Reklama

Vlastníkem monacké společnosti, v níž byly zaparkovány luxusní nemovitosti ve Francii, se krátce stala Monika Babišová, tehdy partnerka ministra financí.

Článek

Psal se konec roku 2016. A tehdy 99,9 procenta akcií monacké společnosti SCP Bigaud přešlo do držení Moniky Babišové, partnerky tehdejšího ministra financí Andreje Babiše. Opulentní svatba na Čapím hnízdě se konala až v červenci následujícího roku.

SCP Bigaud je dnes už proslulá schránka, v níž byly zaparkovány luxusní nemovitosti včetně rozsáhlého luxusního sídla Chateau Bigaud, které Andrej Babiš nakoupil přes společnosti v daňových rájích v roce 2009.

Tehdy mu panamská právní společnost založila síť, která začínala na Britských Panenských ostrovech společností Blakey Finance, jíž formou půjčky poslal Andrej Babiš zhruba 15 milionů eur. Ta je pak opět jako půjčku poslala další skořápkové firmě. Tentokrát washingtonské Boyne Capital, což byla dceřinka britskopanenské společnosti. A konečně monacká firma SCP Bigaud pak byla z 99,9 procenta dceřinou firmou té washingtonské. Zbývající podíl 0,1 procenta drží Andrej Babiš přímo.

A pak přišel rok 2016, kdy už společnost z Britských Panenských ostrovů byla zlikvidována. Americká Boyne Capital převedla v prosinci svůj podíl na Moniku Babišovou. Později v roce 2018 už jako manželka Andreje Babiše získala i jeho drobný podíl. Dlouho se u ní však neohřál, protože přešel pod firmy z holdingu SynBiol, který byl už tou dobou zaparkovaný ve svěřenských fondech, popisuje na základě dokumentů Pandora Papers Investigace.cz.

A právě převod mezi Babišovou americkou firmou a Monikou Babišovou bude zajímat americké úřady.

Konkrétně Internal Revenue Service (IRS), tedy americký daňový úřad, který se zabývá i ostatními zjištěními Mezinárodního konsorcia investigativních novinářů (ICIJ) plynoucími z kauzy Pandora Papers.

Pandora Papers – vše, co potřebujete vědět

Foto: Seznam Zprávy

Co všechno zjistili investigativní novináři? Jak se případ týká premiéra Andreje Babiše? Přečtěte si ve speciálu Pandora Papers.

„Vyšetřovací jednotka IRS zaznamenala informace zveřejněné ICIJ. Pokaždé když se takovéto informace objeví, pečlivě je zdokumentujeme a zvážíme, jak s nimi co nejlépe naložit,“ napsal Radiožurnálu mluvčí úřadu Robert Marvin na dotazy k Babišovým transakcím.

Podle odborníků, které Radiožurnál oslovil, bude vyšetřovatele zajímat, jak proběhl převod na Moniku Babišovou. Protože taková transakce může v Americe podléhat dani.

Pokud šlo o převod za peníze – a ten by musel být mezi spřízněnými osobami za tržních podmínek –, měla platit daně společnost Boyne. V případě darování podílů, což je v rodině samozřejmě také varianta, by daňová povinnost vznikala Monice Babišové, a to i v České republice.

Podobně pak u převodu akcií na firmy SynBiolu.

Na dotazy, jakým způsobem transakce proběhly (v uniklých dokumentech to není patrné) a jestli byla splněna daňová povinnost, Babiš neodpověděl.

Premiér ale od zveřejnění kauzy odmítá, že by se dopustil čehokoli nezákonného. „Všechno bylo podle zákona. Já jsem to udělal podle toho, jak mi doporučila realitní kancelář,“ uvedl opakovaně.

Otazníků v celé kauze ale jenom přibývá. Jak Seznam Zprávy podrobně popsaly, nejde jen o to, jaký byl původ peněz, které do zámoří Babiš odeslal, ale také o to, kolik se jich vrátilo. A jak budou celou transakci posuzovat daňové úřady ve Francii. Vše najdete v následujícím odkazu nebo ZDE.

Reklama

Doporučované