Hlavní obsah

Babiš posílá vládní agendu přes servery od Agrofertu, tiskne v Imobě

Foto: vlada.cz

Komunikace vládních špiček mimo oficiální kanály je obecně považovaná za velký prohřešek proti národní bezpečnosti.

Reklama

aktualizováno •

Diváci Babišova víkendového pozdravu občanům si mohli všimnout, že premiér používá osobní e-mail, který funguje na stejném serveru jako e-maily Agrofertu, nebo že tiskne zprávu od ministra ve firmě Imoba.

Článek

Předseda vlády Andrej Babiš je známý tím, že nepracuje s počítačem a veškerou agendu si zaznamenává na papír. Jeho starosvětského přístupu si mohli v neděli povšimnout diváci premiérova video pozdravu „Čau lidi!“ na webovém kanálu YouTube.

Další Babišovou vlastností je šetrnost v některých věcech. Projevuje se například tím, že nerad vyhazuje papír, který je potištěný jen z jedné strany.

Tentokrát se mu však smysl pro ekologii trochu vymstil.

Když Babiš v neděli mluvil před kamerou o chystaném pumpování peněz do zdravotnictví, zvedl v jednu chvíli list, který zafungoval jako nechtěný důkaz. Odvrácená strana papíru, kterou nasnímala kamera, dokládá, jak úzce je premiér stále navázaný na svoji „bývalou“ společnost Imoba.

Z textu na odvrácené straně listu je patrné, že jde o výtisk e-mailové zprávy od ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha s názvem Report pro pana premiéra, kterou Babiš patrně přeposlal a nechal si ji vytisknout na tiskárně Imoby. V záhlaví je totiž uvedeno „Šlingrová Eliška IMOBA“.

Foto: Repro Facebook, Seznam Zprávy

Kamera nasnímala výtisk e-mailu, který si Babiš nechal vytisknout ve firmě Imoba.

Imoba je firma, do níž patří například usedlost Čapí hnízdo, Sokolovna v Průhonicích nebo restaurace a nemovitosti, které Babiš dříve napřímo vlastnil. Před více než třemi lety šéf hnutí ANO Imobu stejně jako Agrofert a další podniky přesunul do svěřenských fondů, aby mohl tvrdit, že k nim nemá vlastnická práva a tím pádem neporušuje zákon o střetu zájmů.

Eliška Šlingrová je podle informací Seznam Zpráv dcera jednoho z dlouholetých manažerů Imoby Františka Šlingra, který má na starosti také provoz Čapího hnízda.

Podle Babišova vládního mluvčího Vladimíra Vořechovského je vysvětlení prosté. „Pan premiér o víkendu běžně pracuje ve své kanceláři v Průhonicích a některé podklady a e-maily mu občas tisknou na recepci Sokolovny Průhonice, která je přes ulici,“ uvedl Vořechovský pro Seznam Zprávy.

Lidé se znalostí IT si pak na snímku zachyceném z videa všimli ještě dalšího detailu: že premiér používá privátní adresu s doménou „e-babis.cz“, která spadá pod servery, jež používá centrála Agrofertu i další firmy ze skupiny. Tato vazba se dá dohledat na webových vyhledávačích IP adres, například zde.

Takový způsob premiérovy práce je problematický, přinejmenším ze dvou důvodů.

Jednak ho i bez ohledu na boj s koronavirem letos čeká finální kolo sporu s Evropskou komisí, jejíž auditoři Babišovi opakovaně vytkli přetrvávající vazby na firmy ze svěřenských fondů. Už jen z toho důvodu je pro premiéra každý takový „průsak“ o přímých kontaktech na některou z těchto společností nepříjemný.

Za druhé je to zjištění, že komunikace předsedy vlády na nejvyšší úrovni - a navíc v krizové době během nouzového stavu - prochází přes servery soukromé společnosti, která nemá se státní správou co do činění, natož aby měla povolení pro nakládání s bezpečnostně citlivými informacemi.

V zahraničí jsou takové případy vnímány jako velký prohřešek proti národní bezpečnosti. Známá je například aféra bývalé americké prezidentské kandidátky Hillary Clintonové, kterou vyšetřovala FBI za to, že jako ministryně zahraničí USA používala pro oficiální komunikaci svoji soukromou adresu. Clintonová nakonec vyvázla bez trestu, skandál ale patrně přispěl k její prohře ve volbách v roce 2016 s Donaldem Trumpem.

Na začátku března Seznam Zprávy upozornily na jiný případ Babišova střetu zájmů. Ze získané e-mailové korespondence vyplynulo, že se premiér v únoru roku 2018 angažoval v obchodním případu, který k němu dorazil ze skupiny Agrofert.

Šlo o nabídku na vybudování sítě optických kabelů, kterou dostala chemička Deza. Její ředitel a zároveň předseda představenstva Agrofertu Zbyněk Průša přeposlal nabídku e-mailem do centrály Agrofertu, odkud se dostala k Babišovi. Ten dal následně pokyn vládním expertům, aby nabídku prozkoumali a odpověděli na ni.

Reklama

Doporučované