Hlavní obsah

Babišův oslavovaný dar je jen zápůjčka

Foto: vlada.cz

Andrej Babiš se chlubil, jak zajistil solidaritu tří států s Českem. Jejich dodávky vakcín jsou ale jen zápůjčka.

Reklama

Dávky vakcín, které přislíbily Česku Rakousko, Slovinsko a Maďarsko před dvěma měsíci, teprve začaly přicházet. A časem je budeme muset vrátit.

Článek

Jsou to už dva měsíce, kdy Andrej Babiš čelil ostré kritice, že nezvládl vyjednávání na evropské půdě a při dělení dodatečných dávek vakcín jich získal minimálně o 70 tisíc méně, než mohl. Rychle tehdy přispěchal s řešením, kdy pomoc poskytly tři státy. Rakousko, Maďarsko a Slovinsko přislíbily Česku dodat 80 tisíc dávek.

„Velké díky rakouskému kancléři Kurzovi za to, že Rakousko podpoří Českou republiku v obtížné situaci 30 tisíci dávkami vakcíny Pfizer. Toto je skutečná solidarita!“ oslavoval tehdy na Twitteru český premiér.

První vakcíny od těchto států dorazily minulý týden. Rakouskými se už podle ministerstva zdravotnictví očkuje, maďarský příspěvek více než 40 tisíc dávek přijde buď dnes, nebo zítra a slovinských deset tisíc by mělo dorazit do pondělka. Jak ale zjistil iRozhlas.cz, nejde o dar, ale o zápůjčku.

Podle mluvčí vlády Jany Adamcové je země pouze zapůjčily. „V případě vakcíny z Rakouska, Maďarska a Slovinska jde o zápůjčku, kterou vrátíme, až budeme mít dostatek vakcíny,“ napsala serveru.

Kdy a za jakých podmínek Česko bude vakcíny vracet, není jasné. „Nejsou stanoveny termíny, jedná se o gentlemanskou dohodu na úrovni předsedů vlád,“ uvedla Adamcová.

Zapůjčené vakcíny v aktuální očkovací situaci vystačí sotva na den. V posledních dnech se konečně podařilo naplnit cíl podat 100 tisíc dávek denně. Tedy metu, kterou si Andrej Babiš s ministry zdravotnictví vytyčil už pro období Velikonoc.

Navíc má vláda v dosažení kolektivní imunity, pro kterou je potřeba minimálně 70 procent chráněné populace, další problém. Podstatná část národa se nechce očkovat. Vyplývá to z exkluzivního průzkumu STEM/MARK pro MF Dnes. Podle něj 26 procent lidí uvažuje, že se očkovat nenechá, případně vakcínu rezolutně odmítá. Postoje mužů a žen jsou srovnatelné, přesto ale z celkových statistik vystupují dvě tvrdá jádra odmítajících. Zvýšenou nechuť nechat si píchnout vakcínu mají především střední ročníky od 30 do 44 let a také od 45 do 59 let. V obou případech míra nezájmu překračuje třicet procent.

V noci na dnešek se přidala k očkování prozatím poslední věková skupina. K registraci byli puštěni i lidé ve věku 16 až 29 let. Jde téměř o 1,5 milionu lidí. Ale jak pro Lidovky.cz upozornil sociolog Daniel Prokop, zájem části z nich také není valný.

„Zájem mezi mladšími respondenty s nižším vzděláním, z menších obcí a mezi chudými lidmi je stále jen okolo 50 procent,“ uvedl.

Jeho aktuální data ukazují, že plných 36 procent ve skupině 18 až 34 let odmítá vakcínu úplně. Dalších 13 procent lidí neví, jestli se očkovat dají.

Pro pořádek, zájemci mladší 18 let nepotřebují k očkování souhlas rodičů.

Aktuálně je plně očkováno zhruba 15 procent populace. Celkem bylo podáno přes 5,5 milionu očkovacích dávek.

Reklama

Doporučované