Hlavní obsah

Babiš představí plán projektů za 8 bilionů. Kde na to vzít, v něm neřeší

Foto: ČTK

Premiér Andrej Babiš.

Reklama

aktualizováno •

Premiér nese dlouho připravovaný Národní investiční plán na vládu. Zásobník projektů, které Česko potřebuje, by měl být zveřejněný na internetu.

Článek

Národní investiční plán je pro období do roku 2050 a obsahuje více než 20 000 investičních projektů v celkové výši asi osm bilionů korun. V rozhovoru pro Lidové noviny to řekl premiér Andrej Babiš.

Největší priority jsou doprava, která představuje zhruba tři čtvrtiny investičního plánu, a dále zdravotnictví, energetika, klima. „Na případu benešovské nemocnice se ukázalo, že také kyberbezpečnost – na té je potenciál 112 miliard, včetně digitalizace,“ říká premiér v rozhovoru.

Národní investiční plán v pondělí projedná vláda, píše list.

Dokument ale není plán jako takový, jde spíš o soupis možných investic, odkud by si měli jednotlivé projekty ministři, hejtmani, primátoři nebo starostové vybírat. Vůbec se v něm například neřeší zajištění peněz. Většinu chce Babiš sehnat z evropských fondů, slibuje ale i investice ze státního rozpočtu.

„Stěžejní je to, aby se projekty připravovaly. Ne, že se bude čekat, až bude vyřešené celé financování, ministr musí vědět, co má popohnat a začít chystat, i když ještě nemá peníze,“ uvedl Babiš. Dodal také, že „za současné vlády se nestává, že by nebyly peníze, my je zkrátka sháníme a seženeme“.

Podle Babiše si ministři z plánu budou vybírat připravené investice už při jednání o rozpočtu na rok 2021. „A my na investice přidáme, deficit může být, pokud ho převyšují investice z národních zdrojů,“ uvedl premiér.

Sociální demokraté s plánem souhlasí, zdůrazňují ale, že je potřeba na něj sehnat peníze. „Je potřeba, aby velké zahraniční firmy, které v ČR vytvářejí velké zisky a odvádějí je do zahraničí, část zisku ponechaly v ČR, a mohlo tak být investováno do českých občanů,“ uvedl šéf strany Jan Hamáček.

Prvním krokem je podle něj digitální daň, která už vládou prošla, ČSSD dále navrhuje ještě bankovní daň. S tím ale Babiš nesouhlasí. Prosazuje místo toho Národní rozvojový fond, což je společný projekt státu a čtyř největších komerčních bank.

I tento fond by si podle Babiše měl vybírat projekty z Národního investičního plánu. „Příští týden se bude žádat o licenci,“ řekl Babiš deníku. Míní, že banky budou mít zájem o velké investice. „Například o velkou nemocnici nebo vysokoškolský kampus, a bude to formou PPP projektu, takže to zohlední veřejné potřeby,“ předpokládá předseda vlády.

Po vzoru nejvyspělejších zemí chce zapojit finanční nástroje, které propojují národní, evropské a privátní zdroje. „Ideální PPP projekt by byla dostavba dálnice z Hradce Králové do Olomouce,“ poznamenal.

Z dokumentu podle Babiše vznikne veřejně přístupná elektronická databáze. Každý se bude moci podívat, na čem se dělá, co mu tam chybí nebo naopak přijde nadbytečné.

Reklama

Doporučované