Hlavní obsah

Babišův plán vzít bankám pětinu z dividend rozkýval burzu

Jak se daří tuzemským bankám? V minulém roce měly největší souhrnný zisk v historii.Video: Karolína Štuková

 

Reklama

Bankovní tituly na pražské burze opět prudce reagují na výroky premiéra Andreje Babiše o takzvané bankovní dani. Babiš sice označil zavedení sektorové daně tak, jak ji plánují sociální demokraté, za nesmysl, ale poprvé popsal podrobnosti svého plánu.

Článek

Ten spočívá ve zřízení zvláštního fondu, do kterého by banky odváděly část peněz vyplácených svým majitelům v podobě dividend.

Akcie Erste, Komerční banky i Monety klesaly kvůli tomu hned v pondělí ráno o jednotky procent.

Banky mají podle Babišovy momentální představy odevzdávat 20 procent z dividend do připravovaného Fondu národního rozvoje. Babiš se koncem minulého týdne setkal s představiteli největších finančních domů v Česku, například s šéfem České spořitelny (patří Erste). Po tomto jednání přiznal, že dohodu s bankéři nenašel, ale v jednání chce pokračovat.

Bankovní tituly reagují v posledních dnech velmi citlivě na jakoukoliv novou informaci o zamýšlené bankovní dani, protože všechny podoby, které se až dosud dostaly na veřejnost, by pro banky byly velmi citlivé.

Sociální demokracie například prosazuje sektorovou daň z aktiv. Sazba by vzrůstala progresivně od 0,05 procenta do 0,3 procenta a podle ČSSD by přinesla do rozpočtu až 14 miliard korun ročně.

Babiš a ANO je proti této dani. „Daň z aktiv znamená automatickou reakci bank, že budou méně půjčovat – a postihne to všechny,“ řekl Babiš v ČT.

Reklama

Související témata:

Doporučované