Hlavní obsah

Babišův problém s BIS roste. „Snad se prezident nezlobí,“ doufá premiér

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Roztržka s prezidentem je pro Andreje Babiše před volbami nepříjemnou komplikací.

Reklama

Kauzou kolem kontrarozvědky a výroky Miloše Zemana o odposlouchávání jeho okolí se dnes bude zabývat sněmovní komise.

Článek

Kontrarozvědka sledovala mé okolí a premiér slíbil, že to zastaví. Což neudělal. Ve zkratce toto řekl v nedělním rozhovoru pro Blesk.cz prezident Miloš Zeman. Od té doby Andrej Babiš dávkuje postupně informace a snaží se od případu distancovat. Dosud popíral především fakt, že by jakkoliv do činnosti BIS zasahoval. Nově ale popřel, že by vůbec o sledování věděl.

„Nemám žádný vliv na zastavení jakýchkoli odposlechů. Nevím, koho BIS odposlouchává a z jakých důvodů. Ze zákona to nemůžu vědět a nemám k tomu žádnou kompetenci. Odposlechy povoluje předseda senátu vrchního soudu, takže o tom nemám žádné informace,“ uvedl v novém rozhovoru pro MF Dnes, která patří do svěřenských fondů, kde má Babiš zaparkovaný svůj majetek.

Magazín Neovlivní ovšem ve svém novém čísle přináší svědectví, z nichž jednoznačně vyplývá, že Andrej Babiš o zájmu BIS o prezidentovo okolí, zejména o poradce Martina Nejedlého, věděl. A považoval to dokonce za rizikovou záležitost, která by mohla jeho hnutí ANO v předvolební kampani stát politické body. Podnikl prý proto konkrétní kroky.

Není to navíc jediná věc, v níž se vyjádření prezidenta a premiéra rozcházejí. Miloš Zeman tvrdí, že premiér slíbil, že šéfa kontrarozvědky Michala Koudelku odvolá. Pak ale podle prezidenta otočil a pověřil ho řízením služby do doby, než nová vláda jmenuje nového ředitele BIS.

Obává se Babiš, že se na něj Zeman zlobí? „No, tak to já nevím. Doufám, že ne, ale je to na prezidentovi. Budu s ním samozřejmě mluvit, nejspíš v sobotu na jednání expertního týmu, a uvidíme,“ uvedl v MF Dnes s tím, že věří, že si všechno s prezidentem vyříkají.

Je to pro Babiše klíčové. „Roztržka mezi prezidentem a premiérem nepřichází pro Andreje Babiše ve vhodnou dobu. Do voleb zbývá šest týdnů a pak bude Miloš Zeman ten, kdo bude držet vůči lídrovi ANO všechny trumfy v rukou,“ připomíná Neovlivní.cz.

Mimochodem dnes se bude kauzou a výroky Miloše Zemana zabývat sněmovní komise pro kontrolu Bezpečnostní informační služby.

Předseda komise Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) řekl již v pondělí, že komise by měla vyslechnout podrobnější názor ředitele Koudelky. Předpokládá, že poslancům může Koudelka na uzavřeném jednání říct víc, než může říct do médií. Další členové komise již dříve uvedli, že budou chtít vědět, zdali se prezidentovo tvrzení zakládá na pravdě, nebo zda byli odposloucháváni další ústavní činitelé. Bude je také zajímat, jak se tato informace dostala k prezidentovi.

Reklama

Doporučované