Hlavní obsah

Babišův program má 44 stran. Nechce multikulturní Česko

Večerní zprávy, pátek 1. 9. 2017.

 

Reklama

Hnutí ANO bude lákat voliče na zelené karty pro cizince, jednokolové volby do Senátu a na zrušení postu ministra pro vědu a výzkum.

Článek

Andrej Babiš a jeho hnutí ANO představí v neděli program, s nímž se budou ucházet o přízeň voličů v říjnových volbách do Sněmovny.

Dokument je sepsán na 44 stranách a Andrej Babiš ho v rozhovoru pro Seznam shrnuje větou: „Tak pro nás je to samozřejmě stále: boj proti korupci, efektivní stát - že chceme řídit stát v roli řádného hospodáře, ale v první řadě je to bezpečnost našich občanů.“

Bojovat za naše zvyky

Babiš, jehož úspěch ve volbách je podle dosavadních průzkumů veřejného mínění pravděpodobný, poté v rozhovoru tyto hlavní body vysvětluje.

„My jednoduše nechceme následovat Evropu v multikulturním modelu,“ přibližuje své postoje předseda ANO. „Musíme bojovat za naši národní identitu, vlastně za naši kulturu, naše zvyky, za to, co všechno vybudovali naši předkové, a pokud jim v Evropě na tom nezáleží, je to jejich problém.“

V pasáži, kde vysvětluje, jak by toho docílil, mimo jiné říká: „Možná bychom měli zavést nějaký systém zelených karet.“

Zrušit, nebo spojit

V případě efektivního státu mluví Andrej Babiš nejen o další elektronizaci státní správy, ale také slibuje, že by ANO snížilo počet ministerstev.

„Nepotřebujeme mít ministra na Legislativní radu vlády ani na vědu a výzkum. Měli bychom vést debatu o spojení některých resortů jako MŽP, možná Ministerstvo zemědělství,“ uvedl Babiš s tím, že by se také ANO vrátilo k projektu ministerské čtvrti a jednotného sídla pro některá ministerstva.

„Původně jsme jednali o Letňanech, a pak - tedy než jsem dostal padáka - jsme jednali s magistrátem, že by to mohly být Bubny.“

Jedno kolo a dost

Babiš v programu rozvíjí i své letité teze o tom, že se ve Sněmovně příliš diskutuje, a opakuje i pochybnosti o existenci Senátu.

V případě horní komory pak připouští možnost, že by se volby senátorů odehrály jenom v jednom kole a ne ve dvou jako dnes.

Čili senátorem by se stal ten, kdo hned v prvním hlasování získá největší počet hlasů.

Video: Andrej Babiš chce být premiérem, i kdyby byl obviněn

Rozhovor s Andrejem Babišem Video: Pavlína Kosová

Reklama

Doporučované