Hlavní obsah

Babišův projekt s ČSSD v ohrožení. Někdo musí ustoupit

Duel: Jaroslav Foldyna versus Jakub Michálek.Video: Martina Spěváčková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Sestavování druhé vlády Andreje Babiše se zaseklo na jménu europoslance Miroslava Pocheho. Jako ministra zahraničí ho odmítá prezident i komunisté, které hnutí ANO a ČSSD potřebují k toleranci kabinetu. Sociální demokraté zatím tvrdí, že Pocheho ve prospěch vzniku vlády neobětují. Vyzní tedy i druhý pokus naprázdno? Nebo si sociální demokraté nechají diktovat, koho poslat, respektive neposlat do vlády?

Článek

V Duelu diskutovali místopředseda ČSSD Jaroslav Foldyna a místopředseda Pirátů Jakub Michálek.

Spor o nominaci europoslance Miroslava Pocheho (ČSSD) do funkce ministra zahraničních věcí nemá zatím řešení. Premiér Andrej Babiš (ANO) v neděli předložil jeho jméno v rámci návrhu ČSSD prezidentu Miloši Zemanovi. Ten chce v rámci schůzek s adepty do vlády kvůli svým výhradám Pocheho požádat, aby kandidaturu zvážil. Poche je zásadní překážkou pro toleranci vládě pro komunisty. Předsedu ČSSD Jana Hamáčka kategorické vyjádření KSČM překvapilo, podobně jako Babiš chce v příštích dnech hledat řešení. Nevyloučil ale, že by spor mohl vyústit v to, že vláda ANO a ČSSD nakonec nevznikne.

Babiš předal Zemanovi také jména ministrů, kteří by měli ve vládě zastupovat jeho hnutí, novinářům je ale nesdělil. Premiér stále počítá s tím, že o důvěře pro jeho druhou vládu bude Sněmovna hlasovat 11. července.

Zeman dříve uvedl, že Poche zpochybňuje odmítání migračních kvót a proizraelskou politiku. V sobotu proto Hrad avizoval, že Pocheho do vlády Zeman nikdy nejmenuje. Předseda KSČM Vojtěch Filip o den později v České televizi vyčetl Pochemu některá hlasování v Evropském parlamentu, kde se měl postavit proti ČR. Sociální demokraté však důvody označují za zástupné, Poche hovořil o tom, že podobnou argumentaci jako Filip používají takzvané dezinformační weby či šéf hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura. Média také připomínají, že Zemanovi může vadit fakt, že Poche před prezidentskými volbami podpořil jeho protikandidáta Jiřího Drahoše.

Schůzky Zemana s adepty na ministry, z nichž byla zatím zveřejněna jen pětice za ČSSD, by měly začít příští týden po návratu hlavy státu z návštěvy Ústeckého kraje.

Sledujte Seznam Zprávy i na Facebooku.

Reklama

Doporučované