Hlavní obsah

Plán na vesnici pro syrské sirotky finišuje, říká Babišův projektant

Martin Kokta s firmou Cubespace na projektu pracuje už několik měsíců.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Plán na stavbu vesnice pro osiřelé děti v Sýrii se podle šéfa firmy Cubespace Martina Kokty blíží do finiše.

Článek

Stavitelé z české firmy Cubespace, kteří podle vlastních slov od podzimu pracují na návrhu vesničky pro sirotky v Sýrii, uvedli, že mají první obrysy projektu.

Seznamu to řekli poté, co s novými informacemi kolem projektu přišel tento týden premiér Andrej Babiš.

Zástupci firmy uvedli, že kvůli chystanému projektu Sýrii v lednu navštívili osobně.

„Zpracovali jsme projekt, který se odprezentoval přímo v Sýrii. Navrhli jsme kampus pro syrské sirotky, aby pro ně bylo zajištěné ubytování, strava a samozřejmě školské zařízení. A v rámci humanitární pomoci se Syřanům tato varianta osobně odprezentovala – konkrétně Syrskému arabskému červenému půlměsíci,“ sdělil šéf společnosti Martin Kokta.

Z jeho slov však plyne, že plán dosud není zdaleka úplný.

„Abychom ho dopracovali, potřebujeme k tomu ještě konkrétní data. Nevíme, kolik dětí se vejde do třídy, jestli můžeme míchat pohlaví nebo kolik toalet je v Sýrii třeba na určitý počet lidí. Máme vytvořený nástin toho, co odpovídá evropské legislativě. Ale každá země to má ve výsledku upraveno trochu jinak,“ řekl Martin Kokta.

Deset, padesát nebo sto milionů

Navrhovatelé projektu říkají, že si prostřednictvím premiéra Babiše vyžádali od syrské strany technické parametry. Jakmile prý dostanou odpověď, vytvoří podle svých slov finální verzi.

Kdy ale reakce ze Sýrie dorazí, Martin Kokta zatím netuší: „Jakmile odpověď dostaneme, dokončíme projekt velmi rychle. V tuto chvíli ale nedokážu odhadnout, jestli odpoví za týden, za 14 dní nebo třeba za měsíc.“

Kvůli technickým nedostatkům v projektu je zatím neznámá i jeho budoucí cena. Ta může podle Babišem najatého projektanta „klouzat“ i v rozmezí desítek milionů – a to i přesto, že nepředpokládá, že se technické požadavky Syřanů budou oproti jiným zemím o mnoho lišit.

„Ve stavebnictví to bez přesných údajů nemůžu říct. Chápu, že byste nejradši věděli, jestli to bude deset, padesát anebo sto milionů, ale i kdybychom tu stavbu navrhovali v našich podmínkách, natožpak v Sýrii, tak ta cena může být velmi klouzavá,“ řekl Martin Kokta. „Řekl bych vám teď něco, co je mezi nebem a zemí.“

Pozemek je na předměstí Damašku

O posunu v plánu pro syrské sirotky Babiš informoval v úterý. České televizi řekl, že má Česko k dispozici pozemek o rozloze 20 tisíc metrů čtverečních a spolupráce by měla fungovat především mezi českou a syrskou pobočkou mezinárodní organizace Červený kříž.

Že se o takové spolupráci mluvilo, potvrdil Seznamu ředitel českého Červeného kříže Josef Konečný: „Mluvili jsme o tom a Červený kříž počítá s tím, že v projektu v budoucnu může hrát nějakou roli.“

Josef Konečný v lednu do Sýrie v rámci humanitární pomoci vycestoval také. A říká, že při té příležitosti se seznámil i s pozemkem, který je ke stavbě pro sirotky k dispozici. „Je to pozemek na předměstí Damašku, vzhledem k místním poměrům na dobré adrese, a vede k němu asfaltová cesta. Ke stavbě projektu je podle mě určitě vhodný,“ řekl.

Pozemek má k dispozici Syrský arabský červený půlměsíc. Tomu ho dal k dispozici místní dárce, aby tam organizace postavila multifunkční centrum pro děti. „Takže Sýrie s naším návrhem souhlasí a nabídla, že v tom s námi bude spolupracovat,“ uzavřel Konečný.

„Je to věc pana premiéra“

Přestože se však o projektu dozvídají obě pobočky Červeného kříže a firma Cubespace ho představila Syřanům, veřejnost ho zatím stále neuvidí. Jak totiž řekl sám Andrej Babiš, celý plán je jeho osobní iniciativa.

„Premiér Babiš si od nás ten materiál pořídil a jeho majitelem je tudíž on. A je věcí pana premiéra, jestli se s ním bude chtít pochlubit nebo ne,“ vylíčil Kokta důvod, proč médiím návrh vesnice v Sýrii neposkytne. Seznamu potvrdil i to, že celý dosavadní návrh projektu premiér hradil z vlastních nákladů.

„My ten materiál máme, já vím, že fyzicky existuje, ale veřejnost se o něm dozví až v okamžiku, kdy o tom rozhodne pan premiér.“

Reklama

Související témata:

Doporučované