Hlavní obsah

Babišův protokolární trapas. Bez vědomí šéfa evropského výboru svolal jednání s eurokomisařkou

Andrej Babiš.

Reklama

Protokolární faux pas se povedlo premiérovi Andreji Babišovi. Pozval Věru Jourovou na jednání sněmovního výboru na čtvrtek 22. srpna v 10 hodin, i když právo svolat výbor má jen jeho předseda.

Článek

Nominaci Věry Jourové na členku Evropské komise musí podle jednacího řádu projednat sněmovní výbor pro evropské záležitosti. Nemusí ji schválit, ale měl by si ji vyslechnout. Bez slyšení není možné, aby vláda oficiálně odeslala nominaci do Bruselu. Jourová má do Sněmovny přijít ve čtvrtek 22. srpna v 10 hodin dopoledne. Podle zprávy, kterou má Seznam k dispozici, jí tento termín dal premiér. Avšak bez souhlasu předsedy výboru.

Svolat výbor je přitom právem a povinností právě předsedy. Tím je v tomto případě Ondřej Benešík (KDU-ČSL). Ten ale zatím o schůzi oficiálně nerozhodl a termín nestanovil. S premiérem se předběžně dohodl jen na datu. Kancelář předsedy vlády už přesto pozvánku Věře Jourové „z pověření pana premiéra” poslala. Nastala tak kuriózní situace.

„Výbor svolává a hosty na něj zve předseda. To jsem zatím neudělal. Platí pouze ústní dohoda, že 22. 8. na požadavek premiéra akceptuji. Úřad vlády nicméně paní Jourové poslal pozvánku na zasedání výboru s přesnou hodinou,” napsal Seznamu Ondřej Benešík.

Jde podle něj i o to, že chce mít pod kontrolou, že členové výboru v tomto termínu mohou dorazit v hojném počtu. Benešík dodal, že plénum výboru je jediné otevřené oficiální jednání, na kterém je možné kandidátku slyšet. Zasedání vlády je totiž neveřejné.

Formální postup při výběru eurokomisaře zní: vláda navrhne, výbor projedná, vláda schválí a odešle do Bruselu.

Premiér pro Seznam: Máte špatné informace

Premiér Andrej Babiš navzdory e-mailu s vládní hlavičkou od jeho lidí tvrdí, že o výboru neví. „Máte špatné informace, Seznam, fake news. Zase trefa vedle. Já nikoho nezvu. A ani nevím, kdy výbor je,” napsal v Seznamu v SMS zprávě.

Úřad vlády následně informace zpřesnil.

Premiér podle šéfa komunikace vlády Vladimíra Vořechovského dopisem požádal výbor o to, aby mu mohl představit kandidáta na eurokomisaře. Dohodli se na libovolném termínu v týdnu od 19. srpna.

„Předseda vlády tedy navrhl termín 22. srpna v 10:00, který byl dle předchozích zvyklostí ihned telefonicky potvrzen sekretariátu výboru pro evropské záležitosti. Ten obratem termín potvrdil. Sekretariát předsedy Benešíka se zároveň obrátil na kabinet Úřadu vlády se žádostí, aby se na jednání osobně představil i kandidát do Evropské komise. Se svolením pana premiéra kabinet poslal písemné pozvání paní eurokomisařce Věře Jourové,“ dodal Vořechovský.

Andrej Babiš už o nominaci Věry Jourové mluvil s nastupující šéfkou Evropské komise Ursulou von der Leyenovou. Rád by, aby Jourová, která v uplynulých letech měla na starosti spravedlnost a ochranu spotřebitele, získala dohled nad silným ekonomickým portfoliem. Může jít o dopravu, zahraniční obchod nebo, jak si přeje sama Jourová, o digitální agendu.

Reklama

Doporučované