Hlavní obsah

Babišův rozpočet je na mrtvém bodě. Rozpočtové provizorium hrozí víc a víc

Foto: Profimedia.cz

Andreji Babišovi se nepodařilo sehnat podporu pro jeho rozpočet.

Reklama

Poslanci kvůli nedohodě odsunuli projednávání rozpočtu na pátek. Rozseknout to mají zítra předsedové klubů, Andreji Babišovi se však podpora bude shánět těžko. Podle poslanců je rozpočet na mrtvém bodě.

Článek

Poslanci po celodenním jednání prozatím neschválili rozpočet pro rok 2021. Projednávání rozpočtu se schodkem 320 miliard korun odsunuli na pátek. Na večerním jednání Sněmovny totiž premiér Andrej Babiš a ministryně financí Alena Schillerová (oba ANO) přiznali, že pro rozpočet nemají dostatek hlasů. O řešení proto ve čtvrtek večer rozhodnou předsedové poslaneckých klubů.

„Jsou tam asi dvě řešení. Buď se to neschválí a půjdeme do rozpočtového provizoria, nebo se rozpočet vrátí do druhého čtení, kde se načte kompromisní pozměňovací návrh některé ze stran, která bude ochotna ho vyměnit za své hlasy,“ uvedl Lukáš Černohorský z klubu Pirátů. Sám přiznal, že takovouto variantu ze strany Pirátů nevidí moc růžově.

Úplně černě tuto možnost z pohledu svého klubu vidí šéfposlanec TOP 09 Miroslav Kalousek. „Neexistuje žádný pozměňovací návrh, který by zákon dokázal opravit. Základní parametry se nastavily v prvním čtení a ty už nelze měnit,“ uvedl.

Schvalování rozpočtu nemá prozatím jasné řešení. Komunisté rozpočet nepodpoří, když neprojde jejich návrh na sebrání 10 miliard Ministerstvu obrany. Pokud hnutí ANO pomůže komunistům tento návrh schválit, proti bude jejich koaliční partner ČSSD.

Přesto předseda socialistů Jan Hamáček Seznam Zprávám v SMS zprávě napsal, že se domnívá, že schválení rozpočtu se vyřeší na půdorysu vládní koalice a KSČM.

Podle zdrojů Seznam Zpráv je ve hře varianta, že komunisty požadovaných 10 miliard se přesune jen v rámci rozpočtu obrany, případně se KSČM kývne na rychlé schválení zákona, který není v rozporu s koaliční dohodou. Nikdo z oslovených politiků ale nechce nic předjímat, protože poslanci KSČM jsou pod tlakem svého stranického vedení, které jim doporučilo rozpočet nepodporovat.

Ve čtvrtek v 18 hodin by se proto měl premiér sejít s předsedy klubů a hledat řešení. Jestli k němu dospějí, ještě není jisté. Někteří předsedové opozičních stran jsou k dohodě dost skeptičtí. Většina se de facto shodla na tom, že jednání je nyní na mrtvém bodě, a to především kvůli nedohodě hlavních stran: ANO, ČSSD a KSČM.

Babiš proto chce hledat pomoc u opozice. Podle informací Seznam Zpráv sondovali Babišovi lidé postoj ODS a lidovců, ti ale podporu rozpočtu v této podobě odmítli. Během středy to pak chvíli vypadalo, že se Babišovi podaří přesvědčit Tomia Okamuru, ten ale nakonec prohlásil, že rovněž neustoupí.

Ve sněmovních kuloárech proběhla v podvečer i zpráva, že se pro rozpočet podařilo získat dva hlasy od nezařazených poslanců. Aby ovšem byla operace úspěšná, musela by vláda získat celkem šest hlasů, které by ji aktivně podpořily.

Čtvrtečního jednání se hodlají účastnit i ti, kteří mají na rozpočet dlouhodobě silný názor. „Premiér řekne, že je ochoten se sejít a jednat, ale hned v druhé větě řekne, že neustoupí,“ popsal šéf klubu STAN Jan Farský, podle něj je ale potřeba jednat i ve chvíli, kdy to vypadá dost beznadějně.

„Na schůzku půjdeme, je to minimálně zdvořilé,“ dodal Kalousek.

Pokud se předsedové klubů nedohodnou, půjde Česko s největší pravděpodobností do rozpočtového provizoria. To by podle Babiše mohlo trvat až do voleb, které budou na podzim příštího roku.

Ve hře se pak znovu ocitnou i předčasné volby. Jejich propagátorem je Miroslav Kalousek, který je jako řešení politické situace v Česku navrhoval už dříve. Stále si za nimi stojí. Dnes je však na jednání šéfů klubů nenavrhl. „Dnes se jednalo o rozpočtu, nebyl na to prostor,“ uvedl Kalousek s tím, že čas na tento nápad ještě přijde.

Reklama

Doporučované