Hlavní obsah

Babišův seznam. Složení vlády, které se zdálo být dohodnuté, se ještě komplikuje

Reportér Václav Dolejší o vyjednávání Babišovy druhé vlády.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Kdo bude sedět v nové vládě, sám ještě nevím, přiznal premiér v demisi Andrej Babiš. Existuje dokonce možnost, že ve funkci ministra dopravy přežije Dan Ťok, který měl po zrušeném tendru na mýto odejít.

Článek

Složení společné vlády hnutí ANO a ČSSD, které se zdálo být již dohodnuté, se dál komplikuje.

Premiér v demisi a šéf hnutí ANO Andrej Babiš po čtvrteční schůzce s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech prozradil, že „sám ještě nemá jasno“ v personálním obsazení své druhé vlády: „Probírali jsme různé možnosti i jména,“ podotkl Babiš při odjezdu z Lán.

Komplikací je také stále přetrvávající odpor prezidenta Miloše Zemana vůči europoslanci ČSSD Miroslavu Pochemu, jehož odmítá coby ministra zahraničí.

„Mohu zdůraznit, že pan prezident svůj pohled na pana Pocheho nezmění. Pan Poche v současné době mění účelově svá stanoviska, stává se tím absolutně nedůvěryhodným, protože není jistota, že za půl roku nebude měnit něco jiného,“ zopakoval včera hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Video: Rozhovor s Miroslavem Pochem

Europoslanec Miroslav Poche má být ministrem zahraničí, ale prezident ho nechce.Video: Václav Dolejší, Seznam Zprávy

Podle informací Seznamu není ani jasné, jestli křeslo ministra dopravy opravdu opustí Dan Ťok, jemuž Babiš opakovaně vytýkal pomalou stavbu dálnic a jehož vládní kariéru mělo završit zrušení tendru na mýto antimonopolním úřadem.

Nabízené místo ministra dopravy ale údajně odmítl šéf firmy Hochtief Tomáš Koranda, takže Ťok se nakonec možná překvapivě ve vládě udrží. Což by se jistě nelíbilo sociálním demokratům, kteří k Ťokovi mají dlouhodobě výhrady.

Sám Ťok už dříve prohlásil, že by nechtěl pokračovat v kabinetu, jestliže by se v Poslanecké sněmovně opíral o hlasy Okamurovy SPD.

Naopak jistá je rezignace ministra spravedlnosti Roberta Pelikána, který odchod z vlády sám oznámil. To Karla Šlechtová se i přes spory s premiérem Babišem snaží v čele Ministerstva obrany udržet.

Po včerejší schůzce prezident Miloš Zeman oznámil, že jmenuje předsedu ANO Andreje Babiše podruhé premiérem ve středu 6. června. První Babišova vláda nezískala důvěru poslanců a nyní úřaduje v demisi.

Po jmenování si prezident Zeman vyžádal lhůtu na představení nových členů kabinetu, s nimiž hodlá mluvit. O důvěru by Sněmovnu Babišův kabinet mohl požádat v týdnu od 10. července.

Mezitím, 14. června, skončí vnitrostranické referendum sociálních demokratů, kde se všichni členové vyjadřují k tomu, zda má ČSSD vstoupit do Babišovy vlády.

Reklama

Doporučované