Hlavní obsah

Babišův spor o pozemky skončil smírem. Premiér však musí připlatit 150 tisíc

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Skončil spor premiéra Andreje Babiše kvůli pozemkům na Teplicku.

Reklama

Ústecký krajský soud uzavřel případ pozemků patřících předsedovi vlády Andreji Babišovi.

Článek

Soudní spor ohledně pěti hektarů půdy, které na Teplicku vlastní premiér Andrej Babiš, skončil smírem.

Babiš se dohodl s insolvenční správkyní po zkrachovalém Zemědělském družstvu Žalany Annou Šalomonovou, podle níž byly pozemky součástí konkursu. Nyní se dohodli, že Babiš za pozemky, které už jednou koupil, doplatí další částku.

To znamená, že premiér za stejné pole zaplatí už podruhé. Jednou za ně dal zhruba půl milionu korun. Teď ho bude stát dalších 150 tisíc korun.

Kdyby se však nedohodl na smíru, jehož součástí je zaplacení této částky, hrozilo mu, že o pozemky úplně přijde. Dohoda je definitivní, před několika dny ji posvětil i Krajský soud v Ústí nad Labem.

Seznam Zprávy podrobnosti smíru získaly na základě zákona o svobodném přístupu k informacím.

V dokumentu se uvádí, že Babiš má za osm pozemků na Teplicku zaplatit zmíněných 150 tisíc korun na účet Zemědělského družstva Žalany. Součástí dohody je, že za tuto částku zůstanou pole v Babišově majetku a družstvo na ně už nemá žádné právo.

Babiš měl částku zaplatit do tří dnů, co mu byla konečná verze smíru od soudu doručena. Zda to už udělal, není jasné. „Nemám svolení se k tomu vyjadřovat,“ řekl advokát Petr Řehák, který u soudu zastupoval insolvenční správkyni. Babišův advokát Václav Knotek telefon nezvedal.

Komplikovaný spor má počátky v roce 2009 - tedy ještě před vstupem Babiše do politiky. Tehdy koupil tyto pozemky, o které v této kauze jde, za zhruba půl milionu korun od Josefa Maryšky.

Muže, který do roku 2008 působil v několika firmách, jež následně ovládla společnost Agrofert. Tedy Babišova firma nyní podle zákona o střetu zájmů uložená ve svěřenském fondu.

Problém byl v tom, že katastrální úřad v Teplicích už na konci roku 2005 uváděl, že vlastníkem pozemků bylo právě Zemědělské družstvo Žalany.

Jenže poté se odehrály další majetkové převody. Katastrální úřad navzdory tomu, že byly ve vlastnictví zemědělského družstva, pozemky převedl Pozemkovému fondu a stát pak tato pole v listopadu 2007 prodal zmíněnému Jiřímu Maryškovi.

Později se na převody přišlo a Maryško v dubnu 2009 převzal dopis s oznámením, že pokud pozemky dál chce, musí podat žalobu k soudu.

To neudělal a naopak dva měsíce poté prodal pole na Teplicku za zhruba 500 tisíc korun Andreji Babišovi. Jeho advokát Václav Knotek loni u soudu řekl, že Babiš nevěděl, že pozemky jsou součástí zmíněného sporu.

Když už to vypadalo, že soud rozhodne, tak se Babiš dohodl s insolvenční správkyní na mimosoudním vyrovnání.

Reklama

Doporučované