Hlavní obsah

Babišův syn po dvou letech promluvil: S policií nemám zájem mluvit

Původní reportáž Sabiny Slonkové a Jiřího Kubíka z listopadu 2018.Video: Seznam Zprávy, Vít Klusák, Filip Remunda

 

Reklama

Andrej Babiš mladší po dvou letech promluvil ke kauze Čapí hnízdo a svému pobytu na Krymu.

Článek

Syn premiéra Andreje Babiše podle svých slov nebyl pod nátlakem, když ho reportéři Seznam Zpráv v roce 2018 navštívili ve Švýcarsku. „Naopak se mi ulevilo, že jsem to mohl někomu říct,“ řekl Andrej Babiš mladší serveru Neovlivní.cz. Babiš mladší tehdy na kameru řekl, že v kauze Čapí hnízdo podepisoval nějaké dokumenty, ale neví, o co šlo. Hovořil také o tom, že byl nedobrovolně odvezen na Krym.

Po odvysílaní reportáže jej doma navštívil otec a Babiš mladší od té doby s novináři nehovořil. To bylo prý naposledy, co se viděli. Premiérova syna se české policii dosud nepodařilo vyslechnout. Na otázku redakce Neovlivní.cz, proč ještě nevypovídal v kauze svého pobytu na Krymu, odpověděl: „Protože nemám zájem.“

Policisté v případu zjišťují, zda byl Babiš mladší unesen v roce 2017 na Ukrajinu. Stále čekají na jeden výslech. Bez toho nelze podle obvodního státního zástupce pro Prahu 1 Jana Lelka dále postupovat, jak řekl loni Seznam Zprávám.

Andreje Babiše odvezl před Vánoci v roce 2017 na Krym Petr Protopopov, který pracoval jako řidič Agrofertu a synovi premiéra dělal v inkriminované době, jak to sám popisoval, něco jako asistenta. Pak dorazil do e-mailové schránky českého Kriminalistického ústavu vzkaz podepsaný Andrejem Babišem mladším. „Byl jsem unesen na Krym. Teď se nacházím na Ukrajině u své přítelkyně. Čeká mne nedobrovolný psychiatrický zákrok,“ stálo v e-mailu Babiše mladšího české policii.

Policie kontaktovala právníky Babišovy rodiny. A chtěla mluvit se synem premiéra, aby si ověřila, že je v pořádku. Protopopov pak pro Babiše mladšího na Ukrajinu dojel a následně jej předal matce Beatrici Babišové (premiérově první ženě). Policisté případ stále vyšetřují, nedávno došlo i k výměně vyšetřovatele, informoval server iRozhlas.cz.

Babiš mladší byl původně obviněn v kauze Čapí hnízdo, jeho stíhání však bylo zastaveno. V kauze tak nyní čelí obvinění už jen premiér Babiš a manažerka Farmy Čapí hnízdo Jana Mayerová, která se na přípravě žádosti o dotaci téměř 50 milionů korun na stavbu víceúčelového komplexu v Olbramovicích na Benešovsku podílela.

Reklama

Související témata:

Doporučované