Hlavní obsah

Babišův telefonát kvůli dálnici D1 bude stát do 10 milionů, odhadl šéf stavební firmy

Foto: Vojtěch Veškrna

Rozhovor s Martinem Borovkou, šéfem společnost Eurovia, která v tuto chvíli modernizuje čtyři úseky dálnice D1.

Reklama

Letní odložení oprav na dálnici D1 kvůli telefonátu Andreje Babiše nevyjde na více než deset milionů. Seznamu to řekl šéf Eurovie Martin Borovka, firmy, která měsíce připravovanou akci na poslední chvíli zastavila.

Článek

Tu situaci z přelomu července a srpna si možná pamatujete. Premiér Andrej Babiš se pochlubil, že zpříjemnil řidičům prázdninové cesty po D1, když zařídil odložení uzavírky jednoho z opravovaných úseků až na další dny po víkendu.

Ale nebylo to zadarmo, jak se ukazuje nyní.

Silničáři měli původně s opravami D1 tehdy začít v pátek večer. Práce na poslední chvíli po pokynu Ředitelství silnic a dálnic odložili o 48 hodin.

ŘSD odklad odůvodnilo bezpečností práce a očekávaným hustým víkendovým provozem.

“My respektujeme pokyn našeho zákazníka (ŘSD – pozn.red.). Že to byl telefonát Andreje Babiše, jsme zjistili až potom. My jsme dostali pokyn zastavit práce," řekl v rozhovoru pro Seznam Martin Borovka, šéf společnosti Eurovia, která daný úsek opravovala.

Pro každou stavební firmu nenadálý odklad představuje vyčíslitelné komplikace.

Na daný čas a místo má totiž nasmlouvané nejenom zaměstnance, ale i speciální techniku. I když šéf Eurovie tento konkrétní případ nechce příliš komentovat s tím, že se tak dohodl s šéfem ŘSD Radkem Mátlem, přesto odhadl náklady na „Babišův telefonát“ na nejvýše deset milionů korun.

„V současné době probíhá vyčíslování, protože v rámci kontraktu se to činí vždy až po skončení konkrétní etapy. Budeme to řešit technicky. Nebavíme se v tak velkých částkách. Je to nula až deset milionů, " řekl ve studiu Seznamu Borovka.

Společnost Eurovia v tuto chvíli modernizuje čtyři ze šesti úseků dálnice D1.

Reklama

Související témata:

Doporučované