Hlavní obsah

Babišův tvrdý kritik versus operatér tří prezidentů. Kdo vás přesvědčí?

V Duelu se střetli ortoped Pavel Dungl a někdejší první náměstek ministra financí Lukáš Wagenknecht.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Ortoped Pavel Dungl, který se staral o tři české prezidenty, versus auditor Lukáš Wagenknecht, jenž pracoval pro Andreje Babiše a teď patří k nejtvrdším kritikům současného premiéra. Takový souboj o senátorské křeslo se rýsuje ve volebním obvodu Praha 8. Celkem se tam uchází o mandát 16 kandidátů. Namátkou třeba bratr Tomio Okamury Hayato Okamura nebo zde znovu zkouší štěstí neúspěšný prezidentský kandidát Petr Hannig.

Článek

Kdo z nich dokáže nejvíc oslovit voliče? Dvou ze zmiňovaných adeptů se zeptáme v dnešním Duelu. Naše pozvání přijal ortoped Pavel Dungl, který kandiduje s podporou TOP 09 a STAN, a někdejší první náměstek ministra financí Lukáš Wagenknecht, jenž se uchází o hlasy s podporou Pirátské strany.

Wagenknecht chce hlídat politiky

Lukáš Wagenknecht ve svém programu slibuje, že se zaměří na prosazení pravidel, která mají uhlídat chování politiků. Zejména pak chce zajistit, aby byli politici a úředníci víc odpovědní za nakládání s veřejnými penězi. Připraven prý má už zákon o veřejném kontrolním systému veřejné správy.

Wagenknecht pracoval jako první náměstek pro někdejšího ministra financí Andreje Babiše, dnes vede think tank Good Governance, jenž se věnuje transparenci a dodržování principů právního státu ve veřejné správě. Andreje Babiše tvrdě kritizuje, slovní přestřelka se mezi oběma muži odehrála třeba ohledně kauzy Čapí hnízdo.

Dungl chce být v Senátu pojistkou demokracie

Uznávaný ortoped během své kariéry operoval tři prezidenty – Václava Havla, Václava Klause i Miloše Zemana. V roce 1998 byl zvolen do výkonného výboru Evropské pediatrické společnosti a v letech 2004–2005 vykonával funkci jejího prezidenta – a to jako první ortoped z bývalého východního bloku.

Teď chce podle svých slov fungovat jako pojistka demokracie v Senátu. „Naše demokracie je poměrně křehká, a jak vidíme z dnešního vývoje, i velmi zneužitelná, proto je senátní pojistka nesmírně důležitá. Přes všechny mnohdy neupřímné názory a rádoby silná vyjádření je role Senátu nezpochybnitelná. Přivítal jsem proto výzvu k nominaci do senátorských voleb s radostí a s pocitem možnosti vstoupit do své nové, užitečné role,“  zdůvodňuje svoji kandidaturu Pavel Dungl.

Reklama

Související témata:

Doporučované