Hlavní obsah

Babišův výrok o korupci vyprovokoval dánského velvyslance

Foto: Profimedia.cz

Premiér Andrej Babiš.

Reklama

Komentář českého premiéra Andreje Babiše na konto žebříčku vnímání korupce, v němž se Česká republika letos opět propadla, vyprovokoval k reakci dánského velvyslance v Praze.

Článek

Transparency International (TI) zveřejnila minulý měsíc žebříček vnímání korupce za loňský rok. Česko si v něm od roku 2018 pohoršilo o šest příček, když spadlo na 44. místo ze 180 zemí. V indexu tak zaostává za průměrem Evropské unie. Důvodem propadu České republiky v mezinárodním indexu vnímání korupce jsou podle TI privatizace státu oligarchy, špatné fungování regulačních orgánů a nedostatečná transparentnost při zadávání veřejných zakázek a poskytování dotací.

Poté co Babiš musel čelit otázkám, jak se na situaci dívá a jestli za ni cítí zodpovědnost, přišel tento víkend s odpovědí – zpochybnil důvěryhodnost žebříčku s tím, že na prvním místě je Dánsko, které se potýká s „obrovským skandálem“.

„Transparency International vydala žebříček zemí ve vnímání korupce. ČR si údajně pohoršila, nejlepší je Dánsko. Dánsko?! Tím otřásá obrovský skandál, praní ruských špinavých peněz, úplatky a finanční machinace za 5,2 bilionu korun. No super žebříček,“ napsal na Twitter.

Na to v neděli reagoval dánský velvyslanec v Česku Ole Frijs-Madsen. Na Twitteru pozval „Čechy i další přátelské lidi“, aby se do Dánska přijeli podívat a udělali si vlastní obrázek.

Bez odpovědi nezůstala ani samotná Transparency International. Na Facebooku se organizace proti Babišovu výroku vymezila. „ Jedna jediná kauza nedělá výsledek v žebříčku, to se týká samozřejmě i Česka. Praní špinavých peněz v rámci Danske Bank a v soukromém sektoru tento index Transparency International neměří, byť je to závažná kauza a nikdo ji nezpochybňuje, ba právě naopak. CPI se hlavně zaměřuje na státní sektor, na veřejnou správu a na protikorupční legislativu,“ stojí v prohlášení.

Reklama

Doporučované