Hlavní obsah

Badatelé v Plzni našli milionové výtvarné dílo. Zapomenutý skvost byl zavalený skříněmi a rohožemi

Malichovo dílo bylo zrestaurováno a umístěno do kanceláře rektora Západočeské univerzity.

 

Reklama

Reliéf výtvarníka Karla Malicha za více než milion korun ležel dlouhá léta zapomenutý v budově Západočeské univerzity. Našli jej až badatelé, kteří pátrají po uměleckých dílech z dob socialismu.

Článek

Cenná plastika Karla Malicha, reliéf s rozměry 3 x 1,5 metru, byla dlouhé roky zapomenutá v budově vysokoškolských kolejí. Zakrýval ji nábytek a rohože.

Dílo vyrobené speciálně pro vysokou školu vzniklo v roce 1978. Před dvěma lety jej objevili lidé ze skupiny Křížky a vetřelci, kteří po Plzni mapují drobné památky. Hodnota reliéfu přesahuje milion korun.

Podoba kanceláře rektora kvůli plastice kompletně změnila svůj vzhled. „Měl jsem jediný požadavek, a to, aby se místnost přepažila,” líčí rektor Miroslav Holeček. Díky této úpravě získal oddělený pracovní kout, prostoru před novou stěnou dominuje právě Malichova plastika a velký kulatý stůl. Vše dohromady ladí s Malichovou plastikou.

Autorkou návrhu nové podoby pracovny je Jana Potiron z Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara ZČU, proměna kanceláře rektora stála mezi 300 a 400 tisíci korunami.

Reklama

Doporučované