Hlavní obsah

Odchod Solejmáního: Írán hrozí USA odvetou, Británie vysílá lodě

Pohřební průvod.Video: Redakce Seznam, AP

 

Reklama

aktualizováno •

Teherán uvedl, že atentát na Solejmáního se rovná vyhlášení války a jeho odpověď na něj bude tvrdá. Británie do Perského zálivu vysílá dvě válečné lodě, které mají chránit její občany. V iráckém hlavním městě v sobotu také dopadla raketa do blízkosti velvyslanectví USA.

Článek

Desetitisíce lidí se v sobotu podle CNN sešly v Bagdádu na smutečním průvodu za velitele íránských jednotek Kuds Kásima Solejmáního. Truchlilo se také za člena vedení vlivných iráckých milicí Abú Mahdího Muhandise a za další lidi zabité při pátečním americkém raketovém útoku.

Mnoho z truchlících přišlo oblečených v černém, lidé v pochmurné atmosféře nesli irácké vlajky a prapory Lidových mobilizačních sil (PMF), což jsou milice podporované Íránem. V davu se ozývala hesla jako „Smrt Americe, smrt Izraeli“. Někde před příchodem smutečního procesí rozložili červené koberce. Pohřebního průvodu se účastnil například irácký premiér Ádil Abdal Mahdí.

Británie následně v sobotu oznámila, že do Perského zálivu vysílá dvě válečné lodě. Londýn tak hodlá podniknout „všechny nezbytné kroky na ochranu britských lodí a občanů” po zabití Solejmáního. Lodě HMS Montrose a HMS Defender mají doprovázet britská plavidla v Hormuzském průlivu.

Auto převážející rakev Solejmáního obklopovaly zástupy lidí a dotýkaly se ho. „Je to bolestný útok, ale námi neotřese,“ řekl jeden z truchlících, který procesí označil za znak loajality vůči zabitým.

Trasa procesí vedla z bagdádské ostře střežené zelené zóny do šíitského posvátného města Karbalá a skončí v Nadžafu, dalším posvátném městě šíitů.

Tělo Solejmáního má být nyní převezeno do íránské provincie Chúzestán, jež sousedí s Irákem. Pohřeb velitele oddílů Kuds, složky Íránských revolučních gard odpovědné za operace mimo Írán, se bude konat v úterý v jeho rodném Kermánu.

V Iráku dnes napětí dál zesílilo po odpálení několika raket na americké cíle. Jedna dopadla do blízkosti ambasády USA v centru Bagdádu, další dvě zasáhly iráckou leteckou základnu Balad v provincii Saláhaddín, kde jsou umístěny americké jednotky. Ani v jednom případě nebyly hlášeny oběti.

Agentura Reuters napsala, že zabití Solejmáního Iráčany rozděluje. Mnoho lidí americké útoky, při kterých zemřel, odsuzuje, protože si íránského generála cení za jeho roli při porážce teroristické organizace Islámský stát.

Jiní s ním souhlasí, protože Solejmání a Muhandis podle nich podporovali použití síly proti neozbrojeným účastníkům loňských protivládních demonstrací.

Íránský prezident Hasan Rúhání v sobotu v Teheránu zašel k Solejmánovi domů, aby jeho rodině vyjádřil soustrast. „Američané si neuvědomili, jak velkou chybu udělali, následky tohoto zločinného jednání uvidí nejen dnes, ale i v příštích letech,“ řekl.

Řada Iráčanů kritizuje Spojené státy za to, že Solejmáního zabily na území jejich země, a obávají se, že Irák čeká další válka. „Mnoho lidí má strach z toho, kam toto všechno povede, co se bude dít dál. Dělají si starosti o budoucnost své země,“ řekla v Bagdádu zpravodajka americké televize CNN.

Solejmání byl považován za architekta současné íránské vojenské strategie, takzvaných zástupných válek, kdy Teherán namísto přímého angažmá ve vojenských konfliktech využívá spřátelených milicí k prosazování vlastních zájmů. Byl na americkém seznamu teroristů.

Reklama

Doporučované