Hlavní obsah

Bakala před komisi k OKD nedorazí. „Zeman mě chce dostat do tepláků”

Foto: ČTK

Zdeněk Bakala.

Reklama

Podnikatel Zdeněk Bakala měl před poslaneckou vyšetřovací komisí k OKD vysvětlovat svoji roli v privatizaci těžařského podniku.

Článek

Miliardář, investor a pro prezidenta Miloše Zemana „zloděj a podvodník” Zdeněk Bakala definitivně odmítl přijít k výslechu před parlamentní komisi pro privatizaci OKD. Oznámil to jeho mediální zástupce.

„Je mým nezpochybnitelným právem nevypovídat před komisí za situace, kdy je s ohledem na chování některých osob, zejména politiků, včetně některých členů komise, zřejmé, že by má výpověď mohla být jimi zneužita ke zvýšenému tlaku na nezávislé rozhodování policie, státního zastupitelství a soudů,” uvádí Bakala na začátku dopisu, který je adresován členům komise a který zaslal médiím Vladimír Bystrov z PR agentury Bison & Rose, jež miliardáře zastupuje.

Zákon dává komisi možnost předvést k výslechu i lidi, kteří ho odmítnou. "Navrhnu komisi, aby požádala policii o předvedení pana Bakaly, ale o tomto postupu musí rozhodnout celé komise," řekl Seznamu předseda poslanecké komise Lukáš Černohorský (Česká pirátská strana).

Bakala v dopise píše, že „nemůže být nucen sdělovat komisi jako svědek informace, jejichž předčasné zveřejnění může ohrozit mou obranu v civilních řízeních, která proti mně byla zahájena”. Zdeněk Bakala také v několikastránkovém dokumentu vyjadřuje nepochopení nad tím, proč vyšetřuje privatizaci k OKD poslanecká komise. A proč záležitost nepřenechá soudu, který běží.

„Jsem veřejně označován za tuneláře a prezidentem České republiky je veřejně vyhlašováno očekávání, kdy už budu potrestán; se vší vulgaritou a s užitím kriminálního argotu (‚do tepláků’ a podobně). To vše je pronášeno soustavně a s autoritou prezidenta, coby vrcholného představitele výkonné moci a nejvyššího ústavního činitele,“ stěžuje si dále Bakala.

Podle něj není komise nestranná a politici už ho dávno odsoudili.

Bakala je častým slovním terčem prezidenta Miloše Zemana. Věnoval mu dokonce část svého inauguračního projevu, veřejně o něm mluví jako o tuneláři a zloději. Nevyhnul se mu ani na letošním Žofínském fóru, které jinak bylo věnováno čínským investicím v Česku, když o Bakalovi řekl, že je „katastrofa svého druhu sama o sobě”.

Bakala dokázal díky společnosti OKD (součásti dnes už neexistující firmy NWR, v níž byl významným podílníkem) vydělat spolu s partnery nejméně sto miliard korun. Získal je především vstupem NWR na burzu, výplatou dividend, ale i prodejem majetku společnosti, například bytů, které patřily do portfolia OKD.

Společnost NWR krátce poté, co ji Bakala jako investor opustil, zkrachovala.

Reklama

Související témata:

Doporučované