Hlavní obsah

Bakala se zbavil svého realitního klenotu. Prodal pražské Forum Karlín

Foto: Forum Karlín

Forum Karlín.

Reklama

Zdeněk Bakala (respektive jeho firma BM Management) prodal obřímu investičnímu fondu Amundi komplex pražských budov Forum Karlín. Bakalovy firmy v budovách zůstanou i po prodeji.

Článek

Srdcem Fora Karlín je koncertní či konferenční sál pro tři tisíce lidí, ve kterém od jeho otevření koncertovali například Nine Inch Nails, Franz Ferdinand nebo Anastacia. V listopadu bude v Karlíně vystupovat Sting. Nad sálem se nachází vícepodlažní kancelářská budova a naproti potom zrekonstruovaná kotlárna, ve které se nachází open space redakce médií z vydavatelství Economia.

Amundi je jedna z největších investičních společností na světě. Podle letošních údajů spravuje aktiva za 1,46 bilionu eur (tedy v přepočtu asi 37 bilionů korun). V Česku působí samostatná pobočka Amundi Czech Republic, která má podle vlastních údajů ve správě majetek za 165 miliard korun.

Ani jedna ze stran cenu transakce nekomentovala. Lidové noviny v létě napsaly, že (tehdy dokončovaný) obchod by měl vyjít na 1,3 miliardy korun. Investice do výstavby komplexu přesáhly miliardu korun.

„Před osmi lety jsem se rozhodl přispět k rozvoji pražského Karlína revitalizací historických průmyslových objektů a výstavbou unikátního, administrativně-společenského komplexu. Dnes, kdy je projekt tak úspěšný, je bezesporu správný čas podívat se na nové investiční příležitosti,“ zdůvodnil rozhodnutí prodat nemovitosti Zdeněk Bakala.

V zahraničí český finančník do realit dále investuje, v Česku postupně své podíly prodává. Bakala se v uplynulých letech zbavil kromě podílu v OKD, respektive NWR i příbuzných firem RPG Byty, Ferrexpo, Green Gas nebo AWT.

Zatímco budova, ve které sedí redakce Hospodářských novin nebo Respektu majitele změní, samotné vydavatelství Economia nikoli. „Economia není na prodej a Zdeněk Bakala český trh nevyklízí,“ dodala mluvčí BM Managementu Samková.

V komplexu budou podle oznámení nadále sídlit i další firmy spjaté se Zdeňkem Bakalou. Kromě Economie tedy i samotný BM Management, Luxury Brand Management a Nadace Zdeňka Bakaly. Stěhování nejspíš ale čeká tvůrce herního hitu Kingdom Come: Deliverance Warhorse Studios, které Bakala také spoluvlastní. Tomu už jsou prostory ve Foru Karlín malé.

Kromě Bakalových firem v komplexu sídlí například společnost Socialbakers nebo start-upový fond UP21 Karla Janečka.

Reklama

Doporučované