Hlavní obsah

Bakalovi otevřela cestu k OKD policie. Co pak vedlo k obřímu krachu, líčí obchodník Paukner

Rozhovor s uhlobaronem Petrem Pauknerem.Video: Zuzana Kubátová

 

Reklama

Podle majitele firmy Carbounion Bohemia, velkoobchodníka s uhlím Petra Pauknera, může těžba na Karvinsku pokračovat ještě asi pět let. Postupné zavírání dolů by měl mít pod kontrolou stát, jinak hrozí plýtvání veřejnými penězi.

Článek

Útlum šachet OKD přijde daňové poplatníky ještě na miliardy. „My jsme si kdysi spočítali, že může stát ještě tři až pět miliard korun," říká v rozhovoru pro Seznam Petr Paukner.

Zatím politici rozhodli, že do zkrachovalé firmy půjde ze státní kasy kolem 250 milionů korun, o dalších nákladech nemluví.

I útlum ale bude muset přinejmenším zčásti platit stát. „Přinese to obrovské byznysové příležitosti pro firmy, které se zabývají rekultivacemi. A je třeba hlídat, aby se s veřejnými prostředky neplýtvalo," říká podnikatel, jenž obchoduje s černým uhlím a dění v OKD tak sleduje léta z bezprostřední blízkosti.

V dobách, kdy se chystala divoká privatizace dolů, pracoval Paukner pro podnikatele Petra Otavu a Viktora Koláčka, kteří později OKD ovládli. Jako málokdo tak zná kořeny příběhu, jenž vyvrcholil vytunelováním a krachem důlní firmy. V rozhovoru Paukner líčí, proč se tehdy s privatizátory OKD rozešel.

Paukner se také dotýká odpovědnosti českých vlád za pád OKD. Soudí, že privatizace je třeba posuzovat vždy z hlediska doby, kdy se odehrávaly. Ne z pohledu dneška.

O konečném účtu za OKD se rozhoduje právě v těchto týdnech. Vedení firmy dokončuje reorganizační plán, který počítá s tím, že doly odkoupí za 80 milionů korun stát. Paukner má zájem s opakovaně zestátněnými a oddluženými doly v budoucnu spolupracovat.

Rozhovor s majitelem firmy Carbounion sledujte ve videu nad článkem.

Reklama

Související témata:

Doporučované