Hlavní obsah

„Bál jsem se, ale nešlo přestat," oceněný novinář popsal, jak vyfotil vraždu diplomata

Autor vítězné fotografie World Press Photo 2016 popisuje okolnosti jejího vzniku.

 

Reklama

Fotograf Burhan Ozbilici se s fotografií zaznamenávající vraždu ruského diplomata stal vítězem World Press Photo za rok 2016.

Článek

Prestižní fotografickou soutěž World Press Photo za rok 2016 dnes vyhrál snímek tureckého vraha ruského velvyslance v Ankaře. Autorem záběru, při kterém mu šlo o život, je fotograf agentury AP Burhan Ozbilici (více o tom, jak fotografie vznikla, najdete ve videu nad článkem).

Ve chvíli, kdy turecký policista začal 19. prosince v galerii metropole střílet na ambasadora Andreje Karlova, se všichni přítomní skrývali a báli o život. Turecký fotograf riskoval a nafotil sérii snímků, kterou nazval Vražda v Turecku.

Podle předsedy letošní poroty World Press Photo je vítězný snímek mimořádně působivý. „Myslím si, že Burhan byl ohromně statečný, dokázal v ovzduší strachu neuvěřitelně zachovat klid a pořídil velkolepé záběry," řekl šéf odborné poroty Stuart Franklin k volbě fotografie roku.

Vítězný snímek byl vybrán z 80 408 fotografií, které do soutěže poslalo 5 034 fotografů ze 125 zemí. Porota nakonec udělila ceny v osmi kategoriích 45 fotografům z 25 zemí. Jejich snímky často přibližují hlavní události loňského roku, tedy konflikty v Iráku a Sýrii, migrační krize, smrt kubánského lídra Fidela Castra a olympijské hry v Brazílii. Byly mezi nimi ale i například záběry toho, jak lidstvo ničí přírodu.

Reklama

Doporučované