Hlavní obsah

Balancování nad propastí a v podpatcích. Nejlepší provazochodkyně světa se utkaly v Číně

Nejlepší světové provazochodkyně pokořily slackline v podpatcích.Video: Jan Marek, Tereza Nováková, Reuters

 

Reklama

Turisty i místní z čínské provincie Hunan čekal nevšední zážitek. Víkendovou akci pro lezce, ale i kapely balancující na slackline natažené ve výšce téměř jednoho a půl kilometru nad propastí završila „challenge” tří světových špiček v provazochodectví. Ženy se utkaly na podpatcích.

Článek

Neobvyklou výzvu přijaly tři nejlepší světové provazochodkyně z Francie, Kanady a Spojených států. Ve městě Čang-ťia-ťie v čínské centrální provincii Hunan se pokoušely zdolat 55 metrů dlouhou dráhu ve výšce 1300 metrů. K tomu celou „procházku” absolvovaly na pěticentimetrových podpatcích.

Každá ze závodnic měla na zdolání slackline tři pokusy. Nejúspěšnější slacklinistkou se nakonec stala Mimi Guesdonová z Francie. Trasu zvládla na druhý pokus za 9 minut a 24 sekund. Svou kanadskou soupeřku Miu Nobletovou tímto výkonem překonala o více než 13 minut. Americká provazochodkyně Faith Dickey neuspěla v žádném z pokusů.

„Já musím říct bravo! Všichni, co jsme je sledovali, jsme byli u vytržení a každý jejich další krok nám doslova zastavoval srdce,” popsal výzvu jeden z přihlížejících turistů Čao Jing.

Slackline je volně napnutý popruh upevněný mezi dvěma body, který se při chůzi chová podobně jako trampolína, tím se liší od běžného provazu. Slacklineři si k jeho zdolání nedopomáhají žádnými balančními nástroji. I za náročných podmínek ve velkých výškách používají pouze běžné jištění.

Neobvyklá výzva tří nejlepších světových soupeřek byla vrcholem větší lezecké akce trvající tři dny. Během události se na slackline vydala například i francouzská skupina. Její členka hrála zavěšená v hamaku na klasický akordeon.

Reklama

Doporučované